Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, Batman'da ve Türkiye genelinde etkisini sürdüren kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, "Bu yılki kuraklık, geçen yıla göre daha büyük bir tehdit oluşturuyor ve risk tamamen ortadan kalkmış değil" şeklinde uyarılarda bulundu.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, bu yılın kuraklık oranının geçen yılki yıllara göre daha fazla olduğunu belirterek, çiftçilere uyarılarda bulundu.
Kuraklık riskinin henüz ortadan kalkmadığını belirten Doğan, "Bu sene yine geçmiş yıllardaki gibi kurak bir sene yaşıyoruz. Ama bu seneki kuraklık, geçen seneki yıllara oranla biraz daha fazladır. Geçen seneye göre yüzde 30-45 civarında bir kuraklık söz konusudur. Geçtiğimiz günlerde ilimizde ve Türkiye genelinde bir yağışa aldık, ancak bu kuraklık riskini ortadan kaldırmadı." dedi.
"Hasat dönemini olumsuz etkileyecek"
Yağışların geç gelmesi nedeniyle tarımsal ekinlerde çimlenme eksikliği yaşandığını ve bunun hasat döneminde olumsuz etkiler yaratacağını ifade eden Doğan, "Yağışların çok geç gelmesi nedeniyle tarımsal ekin yapan çiftçilerimizin ürünlerinde belli bir oranda çimlenme eksikliği yaşandı. Bu durum hasat döneminde olumsuz bir etki yaratacaktır. Ancak özellikle tarımsal üretim için kuraklık riskini atlatmış değiliz. Kuraklık riskimiz halen var. Önümüzdeki günlerde meteorolojik verilerde yağış görünüyor." diye konuştu.
"Kuraklık riski bulunan bölgedeyiz"
Türkiye'nin kuraklık riski altında olduğunu ve bu riskin sürekli olduğunu vurgulayan Doğan, "Türkiye, kuraklık riski bulunan bölgede bulunuyor. Dolayısıyla her zaman kuraklık riski bizim için vardır. Küresel ısınmadan dolayı mevsimlerde bir kayma, değişiklik, iklim değişikliği söz konusudur. Sanırım biz bunu fiilen şu anda yaşıyoruz. Önümüzdeki aylarda yağışlar görünüyor. Sonbaharda yağması gereken yağışlarımız şubat, mart, nisan ayına kaymış görünüyor. Bu da sürdürülebilir bir tarım için risk oluşturuyor." ifadelerini kullandı.
"Sürdürülebilir tarım için planlama ve çalışmalar gerekiyor"
Kuraklık ve iklim değişikliklerinin tarımsal üretim üzerinde uzun vadeli olumsuz etkiler yaratmaması için önceden planlama ve programlama yapılması gerektiğini belirten Doğan, şöyle devam etti:
"Bu sorunlar için gelecekle ilgili bir planlama ve programlama yapmamız lazım. Tarımsal kuraklığın en az şekilde atlatılması veya daha sürdürülebilir bir şekilde tarımsal üretim yapmamız için mutlaka çalışmalar yapmamız gerekiyor." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bilinçli kredi kartı kullanımı ile ilgili vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Ekonomist Sinan Bayraktar, kullanıcıların bankaların pençesine düşmemek, hacizle uğraşmamak için gelir dengesine göre kredi kartı kullanması, bütçe denetimi yapması gerektiğini söyledi.
IBAN dolandırıcılığı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Avukat Hasan Ece, savcılar tarafından ciddi araştırılmayan bu meselenin hükümet tarafından ele alınması, özellikle gençlerin mağdur olmamaları adına hiç kimseye IBAN numaralarını vermemeleri gerektiğini söyledi.
Adanalı küçük çocuklar, kumbaralarındaki tüm birikimlerini Gazze'deki çocuklara bağışladı.