Adana’da hazır su yerine şebeke suyu içilmeli

Adana’daki şebeke suyunun hazır sulara oranla daha sağlıklı olduğunu belirten uzmanlar, özellikle bebekler ve yaşlıların hazır su tüketmemesi tavsiyesinde bulunuyor.
Evler ve ofislerde kullanılan şişe/damacana sular ne kadar güvenli? Bu sular sağlık açısından riskli mi? Hazır su mu, yoksa şebeke yani çeşme suyu mu daha kaliteli? İşte tüm bu soruların yanıtını Çukurova Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer verdi.
Su tüketimi konusunda önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yüceer, şebeke sularının hazır sulara oranla daha besleyici olduğunu belirtti. Hazır suların yeni doğan bebeklere verilmemesi gerektiğini ifade eden Yüceer, kontrollü şekilde verilen şebeke sularının tercih edilmesinin doğru olacağını ifade etti.
Marketlerde satılan hazır suların daha sağlıklı olduğuna yönelik toplumda genel bir kanı olduğunu dile getiren Yüceer, kalsiyum ihtiyacı yüksek olan yeni doğan bebeklere, çocuklara ve yaşlılara hazır su içirilmemesini önerdi.
"Adana'daki şebeke suları tamamen güvenilir"
Prof. Dr. Yüceer, hazır su ve çeşme suyuyla ilgili şu detayları paylaştı:
"Su, insanın hem susuzluğunu gideren hem de vücudumuzun ihtiyacı olan minerallerin sağlanması açısından önemli bir besin maddesi. Büyükşehirlerde denetimli verilen şebeke sularında bu mineraller yüksek oranda bulunuyor. Ama buna rağmen toplumda halen,'hazır su mu, yoksa musluk suyu mu tüketilmeli?' konusuyla ilgili çeşitli görüşler bulunuyor. öncelikle şunu rahatlıkla belirtmem gerekir ki, Adana'daki şebeke suları tamamen güvenilir. Her gün düzenli olarak yönetmelik şartları gereğince de kontrol ediliyor. Bu da göz önüne alındığında kalsiyuma daha fazla gereksinim duyan bebekler ve yaşlılar, hazır su yerine musluk suyu tüketmeli. Eğer sürekli hazır su tüketiliyorsa da, çocuğunuza peynir yumurta gibi kalsiyum mineral, yaşlılara da eczanelerden kalsiyum tabletler almanız gerekiyor."
"Suyu dinlendirdikten sonra için"
Çeşme suyu içilmeden önce dinlendirilmesinin faydalı olacağını ifade eden Yüceer, "Şebeke suyunu da kullanırken, musluktan doldurur doldurmaz içmek yerine, içerisindeki serbest klorun terk edip çıkması veya klorürün tuz haline gelmesi için, sürahide şişede yada bardağımızda en az 5-10 dakika dinlendirmemiz daha doğru olacaktır." diye tavsiyede bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Hamilelik döneminde de diş ve diş eti problemlerinin görülebileceğine dikkat çeken Bahar, “Eğer planlı bir hamilelik düşünülüyorsa mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanı ve diş hekimine görünülmesi gerekir. Çünkü hamilelerde, durum acil değilse genellikle ilk 3 ayda herhangi bir işlem yapılması önerilmiyor.” dedi.
Tıpta yaşanan gelişmeler kanser tedavisini de şekillendiriyor. Tümör varlığında gündeme gelen akıllı ilaçlar, tedavi sürecini kolaylaştırırken başarı oranlarını da artırıyor.
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, TBMM gündemine gelen kenevirin ilaç amaçlı üretiminin önünü açan yasal düzenlemeye dair ciddi endişelerini dile getiren mektubu TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a gönderdi.
Turgut Özal Tıp Merkezi'nde (TÖTM) prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerin erken ve kesin teşhisinde kullanılan Galyum-68 PET/BT tanı sistemi hizmete girdi.