Malatya'da prostat kanseri tanısında bir ilk

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde (TÖTM) prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerin erken ve kesin teşhisinde kullanılan Galyum-68 PET/BT tanı sistemi hizmete girdi.
Karaciğer nakilleriyle dünya çapında başarı yakalayan ve son zamanlarda çapraz karaciğer nakilleri ile dünyada ilkleri gerçekleştiren Turgut Özal Tıp Merkezi, bu kez onko-nükleer görüntüleme alanında önemli bir teknolojiyi bölgeye kazandırdı.
Bölgede daha önce sadece Gaziantep'te bulunan tanı sistemi, Turgut Özal Tıp Merkezinde de artık uygulamaya başlandı. Bundan sonra hastaların il dışına gitmeyeceği gibi bölge illerden de hasta kabulü yapılabilecek.
Hastanede hizmet vermeye başlayan Galyum-68 PET/BT uygulamasının açılışı gerçekleştirildi.
Açılışta bir konuşma yapan Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Erol Karaarslan, Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nın Galyum-68 PET/BT uygulamasını başlattığını duyurdu.
Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Erol Karaarslan
"Prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerde altın standart yöntem"
Doç. Dr. Karaarslan, Galyum-68 maddesinin özellikle prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerin erken ve kesin teşhisinde yüksek duyarlılığa sahip olduğunu belirterek, bu teknolojinin günümüzde altın standart olarak kabul edildiğini ifade etti.
"İl dışına gidiş sona eriyor, tanı süreci hızlanıyor"
Merkezde uygulamaya konulan bu ileri teknoloji sayesinde, daha önce her ay tanı için il dışına gitmek zorunda kalan yaklaşık 50 hastanın, artık kendi şehirlerinde bu hizmete ulaşabileceğini vurgulayan Karaarslan, bu gelişmenin sadece tanı sürecini hızlandırmakla kalmayıp, tedavi planlamasında doğruluk oranını yükselteceğini ve yaşam kalitesine katkı sağlayacağını da ekledi.
"Merkezimiz il dışından gelen çok sayıda hastaya da kapılarını açık tutmaya devam edecek"
Karaarslan, Türkiye'nin en büyük onkoloji hastanesine ev sahipliği yapan merkezlerinin, sadece Malatya'ya değil, il dışından gelen çok sayıda hastaya da kapılarını açık tutmaya devam edeceğini ifade etti. Karaaslan, Galyum-68 görüntüleme ünitesinin bu vizyonu daha da güçlendireceğine inandığını söyledi.
"Bilgi, birikim ve teknolojinin birleştiği bir merkez"
Son olarak Karaslan, "Bu yatırım, üniversitemizin sağlık alanındaki öncü rolünü daha da pekiştiriyor. Bilgi, birikim ve teknolojinin birleştiği bir merkez olma hedefimizi destekleyen herkesin emeğine teşekkür ediyor, yeni ünitenin bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'deki düzenlemelerle 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 immünoterapi ilacını, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) geri ödeme listesine dâhil ettiklerini belirtti.
Hamilelik döneminde de diş ve diş eti problemlerinin görülebileceğine dikkat çeken Bahar, “Eğer planlı bir hamilelik düşünülüyorsa mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanı ve diş hekimine görünülmesi gerekir. Çünkü hamilelerde, durum acil değilse genellikle ilk 3 ayda herhangi bir işlem yapılması önerilmiyor.” dedi.
Tıpta yaşanan gelişmeler kanser tedavisini de şekillendiriyor. Tümör varlığında gündeme gelen akıllı ilaçlar, tedavi sürecini kolaylaştırırken başarı oranlarını da artırıyor.
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, TBMM gündemine gelen kenevirin ilaç amaçlı üretiminin önünü açan yasal düzenlemeye dair ciddi endişelerini dile getiren mektubu TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a gönderdi.