Adana’nın simgesi: Büyük Saat

Adana’da 1882 yılında hizmete açılan tarihi Büyük Saat, kentin en önemli simgeleri arasında yer alıyor.
Osmanlı Dönemi'nde yaptırılan en yüksek saat kulesi olma özelliğini de taşıyan Büyük Saat, Adana'nın en önemli tarihi mekânları arasında yer alıyor.
Şehir merkezinde, Ali Münif Caddesi üzerinde 32 metre yüksekliğiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken saat kulesi, Adana'nın Taş Köprü ve Ulu Camii'nden sonra ilk akla gelen simgesi olarak dimdik ayakta duruyor.
Osmanlı'nın son dönemlerine denk gelen 1879 yılında zamanın Adana Valisi Ziya Paşa tarafından inşasına start verilen saat kulesinin,1882 yılında Abidin Paşa zamanında tamamlandığı biliniyor.
Büyük Saat'in mimari özellikleri
Uzunluğu 32 metre olan saat kulesi, kare prizma şeklinde olup kulenin duvarları tuğla ile örülüdür. Temel derinliği 35 metre olduğu kaydedilen kulenin, Osmanlı zamanında inşa edilen saat kulelerinin en uzunu olduğu belirtiliyor.
İlk inşa edildiğinde şehrin her tarafından rahatlıkça görülebilen saat kulesinin Fransız işgali sırasında tahrip olan makinesi 1925 yılında Almanya'dan satın alınan yeni bir makine ile değiştirilmiş.
Uzun yılların etkisi ve bakımındaki aksaklıklar sonucu duran saat, 2014 yılında restore ile tamir edildi.
Saat kulesi her saat başı, vakit belirleyen güçlü sesi ile Adana'nın birçok yerinden duyuluyor. Adana'da inşa edildiği ilk dönemde resmi dairelerdeki görevlilerle vatandaşların mesailerini bu saate göre ayarladıkları biliniyor.
Büyük Saat Kulesi, Adana'ya gelen yerli yabancı turistler tarafından ziyaret edilen mekanların başında yer alıyor. (Ayhan Kaya - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Otizm spektrum bozukluğunun farklı seviyeleri olduğunu belirten uzmanlar, hafif düzey otizmde genetik, çevresel ve hormonal faktörlerin etkili olabileceğini söylüyor.
Prof. Dr. Gül Esra Atalay, çocukların sosyal medyayı kullanmasının bir hak olduğunu fakat bu hakkı kullanırken mağdur olmamaları için hem platformlar hem ebeveynler hem de devletin önlem alması gerektiğini kaydetti.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde nadir rastlanan dış kulak yolu kanseri olan bir hasta, gerçekleştirilen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.
Uluslararası Çölyak Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Bursa Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tufan Teker, çölyak hastalarının doğru diyet programı ile sağlıklı bir hayat sürdürebileceğini belirtti.