Çileğin faydaları saymakla bitmiyor!

Besleyici değeri yüksek ve yaz mevsiminin gözde meyvesi çilek, sağlığa olan katkılarıyla da dikkat çekiyor.
Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, çileğin içerdiği vitamin, mineral ve mikrobesinlerle birçok sağlık sorununa karşı koruyucu etkiler sunduğunu belirtti.
Zengin içeriğiyle tam bir şifa kaynağı
Çilek; folik asit, askorbik asit (C vitamini), A vitamini, kalsiyum, demir, potasyum ve fosfor gibi önemli vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Ayrıca içerdiği lif, flavonoid, polifenoller, antosiyaninler ve yağ asitleri, çileği güçlü bir antioksidan kaynağı haline getiriyor.
Sindirimi destekliyor, bağırsakları çalıştırıyor
Çileğin yüksek lif içeriği, bağırsaklarda yaşayan probiyotiklere destek olarak sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlıyor. Uzun süre bağırsaklarda kalabilen lifler, sindirimi kolaylaştırıyor ve bağırsak hareketlerini artırıyor.
Diyetlerde güçlü bir destekçi
Glisemik indeksi düşük olan çilek, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olurken, lifli yapısı sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlayarak kilo vermeye yardımcı oluyor.
Kolesterolü düşürüyor
Çilek, vücuda alınan maddelerin kana geçişini düzenleyerek LDL (kötü) kolesterol ve toplam kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı oluyor. Bu etkisiyle kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlıyor.
Bağışıklığı güçlendiriyor
C vitamini bakımından oldukça zengin olan çilek, vücudu serbest radikallere karşı koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu özelliği ile hastalıklara karşı doğal bir kalkan görevi görüyor.
Beyin sağlığına katkı sağlıyor
Çilek, içerdiği magnezyum ve fosfor sayesinde hafızayı güçlendiriyor, öğrenme kapasitesini artırıyor ve demans gibi nörolojik hastalıklara karşı koruyucu etki sağlıyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Lejyoner hastalığına neden olan bakterilerin toprakta ve doğal sularda yaşayıp ürediğini belirten uzmanlar, temel olarak akciğeri etkileyen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söylüyor.
Gaziantep Şehitkamil Zabıta Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde bir işletmede 21 ton son tüketim tarihi geçmiş ürün ele geçirildi.
Siirt’te yaşayan 7 yaşındaki Dilken Oğuz, nadir görülen Chediak-Higashi sendromu, epilepsi ve trakeostomi nedeniyle sağlık durumu ağırlaşınca, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte serinlemek için suya girenlere uyarıda bulunan Uzman Yüzme Antrenörü Uğur Dölcek, yüzme bilmeden suya girmenin hayati tehlike taşıdığını, bunun adeta bir intihar girişimi olduğunu vurguladı.