Çocuklarda göz enfeksiyonlarına dikkat!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay konu hakkında bilgiler verdi.
Çocuklar da göz enfeksiyonlarına duyarlıdır ve çeşitli göz enfeksiyonları çocuklarda sıkça görülebilir. Göz enfeksiyonları genellikle bakteri, virüs, mantar veya alerjenlerin neden olduğu iltihaplanmaları içerir. İşte çocuklarda sıkça görülen bazı göz enfeksiyonları:
Konjunktivit (Göz Irritasyonu): Virüsler, bakteriler veya alerjenlere maruz kalma sonucu gelişen konjunktivit, çocuklarda yaygın olan bir göz enfeksiyonudur. Gözde kızarıklık, sulanma, çapaklanma ve kaşıntı gibi belirtilerle karakterizedir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Bağlı Göz İltihabı: Soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gözlerde iltihaplanma gelişir. Bu durum genellikle göz sulanması ve kızarıklık ile kendini gösterir.
Stye (Göz Kapağı Apse): Stye, göz kapağı kenarındaki yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu oluşan bir apse türüdür. Çocuklarda da görülebilir ve genellikle ağrılı bir şişlik olarak ortaya çıkar.
Keratit (Kornea Enfeksiyonu): Bakteri, virüs veya mantarlar tarafından neden olunan kornea enfeksiyonu olan keratit, çocuklarda nadir görülen ancak ciddi bir göz enfeksiyonu türüdür.
Orbital Selülit: Göz çevresindeki dokuların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bakteriyel bir enfeksiyon sonucu gelişebilir ve göz çevresinde şişlik, kızarıklık ve ağrıya neden olur.
Çocuğunuzda herhangi bir göz enfeksiyonu belirtisi fark ederseniz, bir çocuk doktoruna veya göz doktoruna başvurmanız önemlidir. Uygun tedavi, genellikle antibiyotik damlaları, antiviral ilaçlar veya diğer ilaçları içerebilir. Ayrıca, çocuğun göz hijyenine dikkat etmek, enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bazı insanların başarılı olmalarına rağmen kendini yetersiz ve sahtekâr gibi hissettiğini belirten uzmanlar, bu duruma imposter sendromu denildiğini söylüyor.
Gaziantep Şehir Hastanesi Hekimlerinden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Aşkın, son yıllarda Türkiye ve dünya genelinde artan genç kalp krizlerinin önüne geçebilme adına yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Zekânın, doğuştan gelen bir kapasite olarak yüzde 30-40 oranında belirleyici olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yüzde 60-70 oranında eğitimle geliştirilebilir. Zihinsel yatırım, emek ve çabayla daha hızlı yol alınabilir ve bu kişiler daha avantajlı olurlar.” dedi.
Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, enstitünün yalnızca ameliyat yapan bir merkez olmadığını, aynı zamanda bilimsel araştırmalara yön veren, genç nakil cerrahların yetiştirildiği bir eğitim yuvası olduğunu söyledi.