Diyabete bağlı nöropati ve dolaşım bozuklukları nedeniyle ayaklarda oluşan yaralar hızla ciddi sağlık sorunlarına dönüşebiliyor.
Ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen, yardımcı tedavi ve bakım hizmeti sunan podologların, diyabet yönetiminde multidisipliner yaklaşımın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade eden Podolog Meldağ Turhan, "Yalınayak yürümeyin, doğru ayakkabıyı seçin, düzenli kontrolleri ihmal etmeyin." uyarısında bulundu.
Diyabetik bireylerin ayakkabı seçiminde nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Turhan, “Topuğu 2-4 cm arasında olan ayakkabılar tercih edilmeli. Yumuşak dokuda ayakkabı seçilmeli.” dedi.
Turhan, diyabette ayak sağlığı ve bakımı hakkında bilgi verdi.
Diyabetli hastalarda nöropati başlayınca ne olur?
Ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen, yardımcı tedavi ve bakım hizmeti sunan podologların hastaların ayak bakımında rol oynadığını dile getiren Öğr. Gör. Meldağ Turhan, “Diyabetli hastalarda nöropati (his kaybı) başlar, böylelikle açılan yaralar geç iyileşir ya da hiç iyileşmez ufak kesik ve sıyrıklar büyük sorunlara yol açabilir. Basınç noktaları değiştiği için ayak deformiteleri oluşmaya başlar.” dedi.
Ayaklar günlük olarak kontrol edilmeli!
Diyabetli bireylerin günlük ayak bakımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini de anlatan Turhan, şöyle devam etti:
"Ayaklar günlük olarak kontrol edilmelidir. Gerekirse bir ayna yardımıyla ayak tabanları ve parmak araları kontrol edilmeli.
Parmak araları hariç nemlendirilmeli.
Tırnaklar ne kısa ne uzun olmalı ve düz kesilmeli.
Çoraplar her gün değişmeli ve beyaz renk tercih edilmelidir.
Aşırı sıcaktan kaçınılmalı. (sıcak kum, sıcak suyla yıkama, ısıtıcılarda ayakları ısıtma)"
Diyabetik ayak yaralarının büyümesini önlemek için alınacak önlemler neler?
Yalınayak yürümemeli
Öğr. Gör. Meldağ Turhan, diyabetik ayak yaralarının büyümesini önlemek için alınacak önlemleri de dile getirerek, şöyle devam etti:
"Yalınayak yürümemeli.
Enfeksiyon riski fazla olduğu için mutlaka ayak bakımı için podolog tarafından yardım alınmalı.
Düzenli ayak kontrolleri yapılmalı.
Hijyene dikkat etmeli.
Kan şekerini kontrol altında tutmalı.
Travmalardan korunmalı.
Düzenli egzersiz yapılmalı."
Diyabetik bireyler yumuşak dokuda ayakkabı seçmeli
Diyabetik bireylerin ayakkabı seçiminde nelere dikkat etmesi gerektiğini de anlatan Turhan, "Geniş ayarlanabilir ayakkabılar olmalı. Ayakta gün içinde ödem oluşma ihtimali nedeniyle esnek ayakkabılar tercih edilmeli. Ayak içi yastıklama ve destek verilmeli. Ayakkabı topuğu 2-4 cm arasında olan ayakkabılar tercih edilmeli. Yumuşak dokuda ayakkabı seçilmeli. Hava geçirgen olmalı. Diyabetik bireyler için tasarlanmış ekstra koruma sağlayan ayakkabılar tercih edilmeli." diye ekledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Teknolojinin hayatımızda her geçen gün daha fazla alan kapladığını belirten uzmanlar bu durumun çocukların dil ve konuşma becerileri üzerinde ciddi sorunlara yol açabildiğini söylüyor.
Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde onkoloji tanı ve tedavi merkezi açıldı.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa teklifiyle muayene katkı payı 20 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca, aile hekimliği hizmetleri ücretsiz hale getirilirken, sigorta prim indirimlerinde yeni düzenlemeler yapıldı.