Doğru bir şekilde yapılmayan diyabet tedavisi felç ve kalp krizine yol açabiliyor

Uzmanlar, kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzının, başta obezite ve diyabet (şeker hastalığı) olmak üzere birçok hastalığa yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Dünyada görülme sıklığı her geçen gün artan diyabet hastalığı ile mücadele eden kişi sayısının 2045 yılında 630 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de ise diyabet toplumun yüzde 15,7’sinde görülüyor.
Diyabetin artmasında beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının önemli rolü olduğunu vurgulayan uzmanlar, diyabetin vücutta pankreas adı verilen salgı bezinin insülin hormonu üretememesi sonucu gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.
19-25 Eylül ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Diyetisyen Zülal Mutlu, diyabet ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“Türkiye’de diyabet tanısı alan yaklaşık 7 milyon kişi bulunuyor”
Diyabetin, pankreas tarafından üretilen İnsülinin yeterince üretilmemesi veya vücut tarafından yeterince kullanılmaması ile ilgili ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Mutlu,“Eğer kişi tedavisini ve beslenme şeklini uygun bir şekilde devam ettiremezse, bu durum diyabet hastalığı, daha sonrasında felç ve kalp krizi gibi kalp damar sağlığı ile ilgili hastalıklara yol açacaaktır. Diyabet için kan şekeri sınırları tokluk kan şekeri için besin alımından sonraki iki saat için yüzde 40’ın altında, açlık kan şekeri için yüzde 20’nin altında olması gerekir. Diyabet; sık sık idrara çıkmak, aşırı ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluk gibi aşırı acıkmalarla birlikte kendisini gösterebilir. Türkiye’de diyabet tanısı konulan yaklaşık olarak 7 milyon insan bulunmaktadır.” dedi.
“Beslenmemizde yağ ve hayvansal kaynaklı proteinleri azaltmak gerekir”
Şeker hastalığının Türkiye nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 15’ine denk gelmekte olduğunu belirten Mutlu, “Türkiye, Avrupa'da diyabet konusunda birinci sırada yer almaktadır. Genel olarak beslenme önerilerinin başında gün içerisinde üç ana ve ara olmak üzere toplamda altı öğün beslenme bulunmaktadır. Beslenmemizde yağı ve hayvansal kaynaklı proteinleri bir tık azaltmak bunun yerine sebzeleri eklemek daha iyi olacaktır. Diyabet hastalarının kafasını karıştıran konulardan bir tanesi de meyve tüketimidir. Meyvelerin içerisinde fazlaca şeker olduğundan diyabet hastalarının bundan korkması normaldir. Tip2 diyabet hastalarının düşük endeksli besinlerle beslenmesi daha uygundur.” diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Özellikle yaz aylarında güneşin zararlı UV ışınları, havuz ve deniz suyu, artan toz ile polenler gibi etkenler sadece cildimizi değil, göz sağlığımızı da tehdit ediyor.
DEHB tanısı almış çocuklar için, yaz döneminin kayıp bir dönem olmadığını belirten uzmanlar, aksine fırsatlara çevrilebilecek bir dönem olabileceğini söylüyor.
Bursa'da 2022 yılından bu yana 330 kök hücre toplandı. 2025’in ilk dört ayında topladığı kök hücre sayısıyla Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldı.
Çocukların söylenen sözlerden çok, sergilenen davranışları ve yaşanan deneyimleri örnek aldığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Çocuk sözleri takip etmez, izleri takip eder. Yaşadığı olaylar çocuğun gelişen ruhunda iz bırakır." dedi.