Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Atakan, yarıyıl tatiline yaklaşırken çocukları ekrandan uzaklaştırmak için ailelere uyarılarda bulundu.
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Atakan, çocukların ekran kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu.
Atakan, ekran sürelerinin, çocukların sağlık durumunun üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek ailelerin bu konuda sağlıklı adımlar atması gerektiğini belirtti.
Çocukların hem fiziksel hem de ruhsal dengelerini korumak adına ekran sürelerinin sınırlandırılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Atakan, ekran kullanımında 7 kritik adıma dikkat çekti.
“Ekranı ödül veya ceza aracı olarak kullanmayın”
Tatil döneminde ekran süresinin sınırlanmasını öneren Atakan, günlük 1-2 saat belirlemenin, çocukların standart bir rutin oluşturmasına yardımcı olabileceğini söyleyerek kurallara çocuklarla birlikte uyulmasının önemine dikkat çekti.
Çocukların ekran dışında vakit geçirilebilecek aktivitelerinin birlikte planlanması gerektiğini ifade eden Atakan, kitap okuma, puzzle yapma, spor ve masa oyunları gibi etkinliklerin tercih edilebileceğini belirtti.
Çocukların ebeveynlerini örnek aldığını hatırlatan Atakan, anne ve babaların telefon ve televizyonla geçirilen süreyi sınırlayarak iyi bir model olabileceklerini vurguladı.
Ekranın ödül ya da ceza haline getirilmesinin, çocuklarda daha göze çarpan hale gelmesine neden olabileceğine dikkat çeken Atakan, bu yaklaşımın olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Çocukların ekranla geçirdiği sürenin aktif öğrenme süreci olarak yönlendirilmesini tavsiye eden Atakan, bu süreçte faydalı videolar ve oyunların tercih edilmesini önerdi.
Çocukların açık havada zaman geçirmeye teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Atakan, parkta zaman geçirmek, bisiklete binmek ve doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerin çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığı için faydalı olduğunu dile getirdi.
Çocukların yalnızlık, stres veya saklanabilir gibi duygulardan sıyrılmak için ekranlara yönelebildiğini söyleyen Atakan, ailelere çocuklarıyla bu duygular hakkında konuşmalarını önerdi.
Atakan son olarak, çocukların ekranla ilişkilerinin, hayatı boyunca alışkanlıklarını şekillendirdiğini belirterek ailelerin bu noktada çözüm odaklı adımlar atması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çağımızın önemli bir sorunu olan besin alerjisi son yıllarda çocuklarda daha yaygın görülüyor. Yapılan araştırmalar; çocuklarda besin alerjisinin son 20 yıl içinde 2-3 kat arttığını gösteriyor.
Ergoterapinin, çocukların günlük yaşam becerilerinde bağımsızlık kazanmasını, motor ve sosyal becerilerini geliştirmesini hedefleyen önemli bir destek alanı olduğunu belirten Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, ergoterapinin yalnızca nörogelişimsel bozukluklar yaşayan değil, tüm çocuklar için uygun olduğunu söyledi.
Duygusal hijyenin insanların ruhsal olarak hasta olmaması için geliştirilen bir kavram olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Fiziksel sağlığımız için gösterdiğimiz özeni duygusal sağlığımız, psikolojik sağlığımız için gösteremiyoruz.” dedi.