Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Aktoprak köyünde yaz aylarında su akmadığından dolayı köyün erkekleri 2 kilometre uzaklıkta bulunan kaynaktan her gün eşeklerle evlerine su taşımak zorunda kalıyorlar.
Bingöl Genç ilçesine bağlı Aktoprak köyünde yıllardır yaşanan su sıkıntısı köylüleri adeta canından bezdirdi. Çevre köylerle aynı şebekeyi paylaşan Aktoprak köylüleri, şebeke suyunu bağ, bahçe ve tarlalarda kullandığı için içme suyunun kendilerine yetişmediğini belirtti ve yetkililerden soruna bir çözüm bulmasını istedi.
Her gün eşek, el arabası ve araçlarla 2 kilometre yol kat ederek bidonlarla su taşıyan köylüler, duruma tepki göstererek, bidonlarla su taşımaktan bıktıklarını, 21. yüzyılda yaşanan en büyük ayıplardan biri olduğunu söylediler.
Genç ilçesine bağlı 15 haneli 100 nüfuslu Aktoprak Köyü, 4 yıl önce Servi beldesine bağlı bir mahalle iken, belde belediyelerin kapanmasıyla eskisi gibi köy statüsüne kavuştu. Köylüler, köy statüsüne kavuştuktan sonra özelikle içme suyu sorunu yaşadıklarını ifade ettiler.
“Her yaz içme suyumuz kesiliyor”
Köylerinde yaşanan içme suyu sorunu dile getiren Aktoprak Köyü Muhtarı İbrahim Kayıkçı, “Halimiz ortada görüyorsunuz, su sıkıntısını yaşıyoruz. 5 köyünün kullandığı şebeke suyu yeterliyken, çevre köylerin bahçelerin sulamasında kullandığı için bizim köye su gelmiyor. Belde Belediyesi kalktığından beri su yüzünü görmemişiz. Yazın ortalama 4 ay 5 ay hiç su yüzünü görmüyoruz. Yetkililerden ricamız bu soruna bir çözüm bulsunlar.” dedi.
“İçecek su bulamıyoruz”
Belde belediyesine bağlı iken hizmet konusunda sorun yaşamadıklarını, belediyenin kalkmasıyla özelikle içme suyu sorunu yaşadıklarını ifade eden Muhtar Kayıkçı, “Gerçekten de çok zor durumdayız. Durumumuzu görüyorsunuz, eşekle, el arabasıyla köylü evlerine su taşıyor. Dolasıyla çok zor durumdayız. Bırak yıkanmayı içme suyunu bulamıyoruz.” dedi.
“Her gün köyden 3 kilometre uzaktan su taşıyoruz”
Köylülerden Halil Kayıkçı da her gün köyden 3 kilometre uzaktan eşek, el arabası ve araçlarla içme suyu taşıdıklarını söyledi. Kayıkçı, “Mevcut suyu 15 köye yeterlidir ama bahçelerde ve tarlalarda içme suyumuz kullanıldığı için bizim köye kadar gelemiyor. Servi, Doludere, Bahçebaşı ve bizim köy olan Aktoprak olmak üzere normal şebeke suyu yeterli iken, çevre köyler suyu amacı dışında kullandığı için hakkımız olan içme suyu yaz aylarından faydalanamıyoruz ve bu konuda mağduruz. Yetkililerden yardım talep ediyoruz.” diye konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.