Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizi belirtisi olmadığını, ağrıların doğru tanı ve tedavi için detaylı incelenmesi gerektiğini belirtti.
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizine işaret etmeyebileceğini ve ağrıların doğru tanı için karakterine göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kol ağrılarının nedenlerinin farklı olabileceğini belirten Şen, doğru tanıya ulaşmak için hastanın detaylı öyküsünün alınması ve ağrı tipinin dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.
Dirsek ve el bölgesinde hissedilen ağrıların, sinir sıkışması gibi nörolojik sorunların habercisi olabileceğine dikkat çeken Şen, hastaların bu tür belirtileri ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.
Hamilelik döneminde ve bilgisayarı sık kullanan meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna ilişkin bilgi veren Şen, bu durumun genellikle el bileğinden parmaklara inen ağrılarla kendini gösterdiğini belirtti.
Şen, tanı süreçlerinde öykü alma ve fizik muayenenin önemini vurgulayarak, doğru bir tanının uygun tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaştıracağını kaydetti.
"Ağrının karakteri teşhiste belirleyicidir"
Kol ağrısının farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini vurgulayan Şen, ağrının detaylı incelenmesinin önemine dikkat çekerek, "Kol ağrısı şikâyetiyle gelen bir hastanın ağrısının karakteri bizi doğru tanıya yönlendirir. Örneğin, ağrı kürek kemiği olarak bilinen skapula bölgesinden başlayıp, omuzdan, kola, ele ve parmaklara kadar çizgi şeklinde uzanıyorsa bu boyun fıtığından kaynaklanıyor olabilir. Ancak efor sırasında ortaya çıkan, ağır sporlar ya da sabah koşusu sonrası görülen ve istirahatle azalan bir ağrı, kalp krizinin belirtisi olabilir" dedi.
"Sinir sıkışmaları kol ağrısına neden olabilir"
Bazı kol ağrılarının sinir sıkışmasından kaynaklanabileceğini ifade eden Şen, "Dirsek seviyesinden başlayarak ele kadar yayılan bir ağrı, omuz ve kürek kemiğinde hissedilmiyorsa ya da eforla artmıyorsa, dirsek seviyesindeki sinir sıkışması anlamına gelebilir. Bu ağrılar genellikle belirli pozisyonlarda ortaya çıkar ve ele kadar inebilir" diye konuştu.
"Gece uykusundan uyandıran ağrılara dikkat"
Hamilelik döneminde ve bazı meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna dikkat çeken Şen, "Hamileliğin son üç ayında, bilgisayar kullananlarda veya bankacılarda el bileğinden avuç içine kadar uzanan uyuşma ve ağrılar görülebilir. Özellikle gece uykudan uyandıran, elinizi sallama ya da bileğinizi ovuşturma ihtiyacı hissettiren bu durum karpal tünel sendromuna işaret edebilir" ifadelerini kullandı.
"Doğru tanı için muayene vazgeçilmezdir"
Tanı süreçlerinde hasta öyküsünün ve fizik muayenenin önemine işaret eden Şen, "Doğru bir öykü almak ve iyi bir fizik muayene yapmak, ön tanı koymada kritik bir rol oynar. Tetkikler ise bu tanıyı destekler ya da farklı bir yöne yönlendirir. Bu süreç, doğru tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaşmanın en etkili yoludur" dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Empati becerisinin sosyal ilişkiler ve toplumsal uyum için önemli olduğunu belirten uzmanlar, empatinin çocuklar için kritik bir değer olduğunu söylüyor.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2024 yılı boyunca toplam 1 milyon 245 bin 327 kişiye sağlık hizmeti verdi.
Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, 1 Kasım 2024 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.