Kan değerlerini arttıran besinler nelerdir?

Uzmanlar, kan değerlerini arttıran besinler ile kansızlık sorununun çözebileceğinizi belirtiyor.
Diyetisyen Rıdvan Arslan konu hakkında şu bilgileri verdi.
Kansızlık genelde demir minerali, B12 ve B19 vitamin eksikliğine bağlı olarak gözlemlenen bir sağlık sorunudur. Toplum içerisinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kan değerlerini arttıran besinler ile kansızlık sorununuzu çözebileceğinizi biliyor muydunuz?
Kansızlığın başlıca nedeni demir mineralinin eksikliği olarak görülse de B grubu vitaminlerinden B9 (folik asit) ve B12 (kobalamin) eksikliği de kansızlığa neden olur. Demir minarelinin yanı sıra B9 ve B12 kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev alır. Besinler yoluyla dengeli bir şekilde alınmalıdır. Eksikliklerinde doktor kontrolünde desteklenmelidir.
Demir eksikliği, depolar yavaş yavaş boşalacağından bir anda görülmez. Özellikle bebeklik ve ergenlik döneminde eksikliğiyle sık karşılaşılır. Demirden fakir beslenme, uzun süreli ishaller, şiddetli adet kanamaları, yaralanmalar, bazı sindirim ve emilim problemleri demir eksikliğine neden olabilir.
B12 vitamininden genellikle hayvansal kaynaklı besinler zengindir. Sıkı vejetaryen diyet yapan, yaşlılarda, gebelerde, sigara içen, sık alkol tüketen ve düzensiz beslenen bireylerde B12 eksikliği görülür.
Yumurta, ıspanak, brokoli, semizotu, baklagiller, avokado ve yumurta gibi besinler folik asitten zengindir. B9 vitamini eksikliği ise bağırsak emilim bozukluğu hastalığına sahip bireylerde, düzensiz diyet yapanlarda ve bazı ilaçların kullanımı sonucunda gözlemlenir. Özellikle gebelik öncesi ve gebelik sırasında folik asit alımına dikkat edilmelidir.
Kan değerlerini arttıran besinler ise sırasıyla,
Tahin olarak sıralanmaktadır. Kan değerlerini arttıran besinler, günlük beslenme rutinine eklenmelidir.
Kan eksikliği sonucunda görülebilecek sorunlar,
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Genetik bilgiyi taşıyan DNA’mızın çeşitli nedenlerle hasar görebileceğini dile getiren uzmanlar, bu hasarın en yaygın nedenleri arasında radyasyon (UV, X ve gama ışınları), kimyasallar (sigara dumanı, toksinler), viral enfeksiyonlar ve vücutta doğal olarak oluşan metabolik süreçlerin yer aldığını söylüyor.
Yaz mevsiminde artan enfeksiyon risklerine karşı uyarılarda bulunan İntaniye Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, gıda zehirlenmelerinden güneş çarpmalarına, klima enfeksiyonlarından keneye kadar pek çok tehlikeye dikkat çekti.
Halı saha maçlarında artan ani ölümlerin ardında çoğu zaman fark edilmeyen kalp rahatsızlıkları yatıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Arı, genç yaşta kalp krizine bağlı ölümlerin sebeplerine dikkat çekerek, kalp sağlığını korumak için düzenli kontrollerin ve bilinçli yaşam tarzının önemini vurguladı.
Kaygının her zaman olumsuz bir duygu olmadığını belirten uzmanlar, belli düzeydeki anksiyetenin kişiyi motive edebildiğini söylüyor.