Prof. Dr. Başpınar: Yılda 10 bin bebek kalp hastası olarak doğuyor
![Prof. Dr. Başpınar: Yılda 10 bin bebek kalp hastası olarak doğuyor Prof. Dr. Başpınar: Yılda 10 bin bebek kalp hastası olarak doğuyor](/img/NewsGallery/2025/2/12/442205/FeaturedImage/1ea471bc-2151-49b1-8309-6e25f3a7bf01.webp)
Gaziantep Üniversitesi Hastanesi (GAÜN) Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Başpınar, doğumsal kalp hastalıklarının bebek hastalıklarında görülen en yaygın hastalık türü olduğuna dikkat çekti.
Başpınar, Türkiye'de her yıl doğan bebeklerin yaklaşık 10 bininin kalp hastası olarak dünyaya geldiğini kaydetti.
7-14 Şubat Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası nedeniyle açıklamada bulunan Başpınar, doğuştan gelen kalp hastalıklarının ciddiyetine dikkat çekti.
Başpınar yaptığı açıklamada, "Doğuştan kalp hastalıkları, her 100 bebekten yaklaşık birinde görülen, en yaygın doğum kusuru türüdür. Her yıl 7-14 Şubat tarihleri arasında kutlanan bu hafta; bu rahatsızlıklara dikkat çekmek, onlarla yaşayanların gücünü kutlamak ve erken teşhis ile sürekli bakımın önemini vurgulamak için kritik bir zamandır. Doğuştan kalp hastalığı, doğumda mevcut olan kalpteki yapısal problemlerdir. Bu kusurlar hafif düzeyden yaşamı tehdit edici seviyeye kadar değişebilir ve kalbin odalarını, kapakçıklarını veya kan damarlarını etkileyebilir. Ülkemizde yılda yaklaşık 10 bin bebek kalp hastalığı ile doğar. Bu bebeklerin dörtte birine yaşamlarının ilk yılında cerrahi veya kateter yöntemleri ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Birçok doğuştan kalp hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir." ifadelerini kullandı.
"Ömür boyu süren bakıma ihtiyaç duyuluyor"
Kalp hastası birçok çocuk ve yetişkinin ömür boyu bakıma muhtaç olduğunu kaydeden Başpınar, "Doğuştan kalp hastalıklı bireyleri tanımak ve desteklemek çok önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, sonuçları iyileştirmede ve yaşam kalitesini artırmada esastır. Birçok çocuk ve yetişkin; ameliyatlar, ilaçlar ve sürekli izlem dahil olmak üzere ömür boyu süren bakıma ihtiyaç duyar. Farkındalığın artması, bu kişilerin ihtiyaç duydukları destek ve kaynaklara erişimini sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca toplum içinde daha fazla anlayış gelişmesini, damgalanmanın azalmasını ve kapsayıcı bir yaklaşımın teşvik edilmesini sağlar." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Asayiş haberlerinin medya gündemindeki yerini ve topluma etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Süleyman İrvan, asayiş haberlerinin sıklığının, özellikle televizyon izleyicileri üzerinde "acımasız dünya sendromu" olarak adlandırılan bir etki yaratabildiğini dile getirdi.
Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Fatih Oral, Türkiye Eczacıları Birliği ile SGK arasında 4 aydır çözülemeyen protokol krizine dikkat çekerek, eczanelerin sürdürülebilirliği için acil önlemler alınması gerektiğini aktardı.
Diş Hekimi Büşra Çelik, sigara kullanımının ağız ve diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu.