Şap hastalığı nedir nasıl yayılır?

Evcil veya yabani tüm hayvanlarda görülen viral bir hastalık olan Şap, Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca bildirimi zorunlu hastalıklar arasında yer alıyor.
Halk arasında tabak veya dabak olarak biliniyor. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen bir hastalıktır. Evcil ve yabani hayvanlarda görülen şap hastalığı, ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma belirtisiyle başlar.
Hayvanda salya akışı gerçekleşir ve dil ile diş etinde kesecikler oluşur. Bu durumlar mevcut hayvanda şap hastalığı oluştuğunun belirtileridir.
Bununla birlikte iki parmak arasında, koroner kısımda, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında belirtiler görülebilir. Hayvan derisinde yaralar oluşur. Şap hastalığı bulaşıcı bir hastalık olup, tedavi edilmemektedir. Bu hastalık süt ve et yoluyla da bulaşabilir.
En belirgin bulaşma yolu havayladır. Havaya karışan virüs, solunum sistemi yoluyla alınır. Şap hastalığına yakalanmış hayvanlar tedavi edilememektedir. Bundan dolayı hastalık kontrol altına alınmalıdır.
Şap hastalığının tespit edildiği yerler ve hayvanlar karantina altına alınır. Karantinaya alınan yerlere giriş çıkışlar yasaklanır, şap hastalığının tespit edildiği hayvanlara dokunulmaması gerekiyor.
Kontrol edilmeyen hastalık, aşılama yöntemiyle kontrol altına alınabilir. Hasta olan hayvanlar ve bunlarla temas eden diğer hayvanlar telef edilmek suretiyle yayılması önlenir. Hasta ve hastalık şüphesi taşıyan hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünleri imha edilir.
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapan firmaları kamuoyuna açıkladı. Bakanlığın yayınladığı listede, Niğde'de faaliyet gösteren iki firmanın dana ve kuzu eti diye sattığı ürünlerde kanatlı eti kullanıldığı ortaya çıktı.
Özellikle başıboş köpeklerin, kuduz başta olmak üzere birçok bulaşıcı hastalığın taşıyıcısı olabileceğine dikkat çeken Vali Seddar Yavuz, "Çocuklarımızın parklarda, bahçelerde özgürce oynayabilmesini, vatandaşlarımızın açık alanlarda spor yapabilmesini, rahatça yürüyebilmesini engelleyen bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız." dedi.
Stres, uykusuzluk ya da depresyon gibi nedenlerin unutkanlığa yol açabildiğini belirten uzmanlar, kişinin günlük yaşam işlevselliğinin belirgin şekilde etkilendiği durumlarda ise dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığındaki artış nedeniyle ülke genelindeki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatılması talimatını 81 il müdürlüğüne acil kodlu yazıyla iletti.