Sarı serum nedir, kullanım riski var mıdır?

Sarı serumun halk arasında "atom" olarak bilindiğini ve grip gibi durumlarda yaygın talep gördüğünü belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, sıkça talep edilen bu serum, alerjik reaksiyon riski taşıdığı için mutlaka sağlık kuruluşlarında, uzman gözetiminde uygulanması gerektiğini belirtti.
Sarı serum, halk arasında "atom" olarak da bilinen, genellikle grip gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bir intravenöz (damar yoluyla) vitamin ve mineral içeren bir solüsyondur. İçeriğinde genellikle B grubu vitaminler, C vitamini, amino asitler ve bazı elektrolitler bulunur.
Türkiye'de son bir ayda 4 kişi sarı serumdan dolayı hayatını kaybetti. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, sarı serumun evde uygulanmasının ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Dr. Karaçay, ülkede sarı serum nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak, bu tür uygulamaların sağlık kuruluşları dışında yapılmasının ölümle sonuçlanabileceğini ifade etti.
"Sarı serum, halk arasında 'atom' olarak biliniyor"
Sarı serum, halk arasında "atom" olarak da bilinen, içinde vitaminlerin olduğu bir serum olduğunu kaydeden Karaçay, "Grip olunduğunda hastalar bu konuda çok talepte bulunmaktadırlar. Bu tarz ilaçların, herhangi bir ilacın evde yapılmaması gerekmektedir. Mutlaka sağlık kuruluşlarından yapılması gerekmektedir. Bin kişide bir alerjik risk olsa da, hastaya evde müdahale edilemeyeceği için, sağlık çalışanı tarafından yapılsa bile mutlaka hastanede yapılması gerekmektedir." diye belirtti.
"İstenmeyen durumların yaşanmaması için sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır"
Ülkde sarı serumdan dolayı dört kişinin hayatını kaybettiğini belirten Karaçay, "Hastalar, herhangi bir ilacı yaptırırken mutlaka sağlık kuruluşlarına gitmeli ve sağlıkçılar gözetiminde bu ilaçlar uygulanmalıdır. Aksi takdirde alerjinin ne zaman çıkacağı belli olmadığı için, ilerleyen dozlarla birlikte alerjilerle karşılaşılabilir. Bu nedenle, istenmeyen durumların yaşanmaması için sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yeşilay'ın, Liseler Arası Münazara Turnuvası’nın Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölge finalleri tamamlandı.
Down sendromunun, bir hastalık değil, kromozomal bir farklılık olduğunu vurgulayan uzmanlar, doğru eğitim ve terapilerle Down sendromlu bireylerin önemli gelişimler gösterebileceğini söylüyor.
İnsanlık tarihi boyunca sadece dini bir ibadet değil, aynı zamanda bir şifa ve arınma yöntemi olarak da görülen orucun, sağlık üzerindeki faydaları merak konusu olmaya devam ediyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Gayemiz, el birliğiyle Aile Hekimliği Sistemimizi çok daha iyi bir noktaya taşımak. Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini daha kolay hâle getirmek için Aile Sağlığı Merkezlerimizi güçlendirmeye kesintisiz olarak devam edeceğiz." dedi.