Sedef hastalığında beslenmenin önemi!

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
Sedef hastalığı, dünya nüfusunun yaklaşık %2’sini etkileyen, tıbbi ve sosyal kayıplara neden olan kronik, enfeksiyona bağlı bir deri hastalığıdır. Sedef hastalarında genellikle dizler, dirsekler, kafa derisi, göbek ve bel bölgesinde kırmızı benekler vardır. Diyet değişiklikleri, cilt lezyonlarını hafifleterek hastanın yaşam kalitesini artırabilir.
Sedef hastalığı olan kişiler için uygun bir beslenme düzeni, semptomların şiddetini azaltmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur. Ancak, herkesin vücut yapısı ve sağlık durumu farklı olduğu için, sedef hastalığı olan kişilerin diyetlerini ayarlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmaları önemlidir. İşte sedef hastalığı olan kişiler için genel beslenme tavsiyeleri:
Sedef hastalığının enflamatuar bir durum olduğu düşünüldüğünde, anti-enflamatuar gıdalar tüketmek faydalı olur. Bunlar arasında meyve, sebze, balık, ceviz, keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar bulunur bunun yanı sıra Ispanak, pazı, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler folat açısından zengindir ve vücuttaki enflamasyonu azaltır.
Antioksidanlar açısından zengin olan meyve ve sebzelerin çeşitliliği, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur. Bazı çalışmalar, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların sedef hastalığının semptomlarını kötüleştirebileceğini öne sürmektedir. Bunun yerine, beyaz et, balık, baklagiller gibi daha sağlıklı protein kaynaklarına odaklanmak daha iyidir. Bazı sedef hastalığı olan kişilerin gluten veya süt ürünlerine karşı hassasiyeti olur. Bu nedenle, bu gıdaların semptomları tetikleyip tetiklemediğini gözlemlemek önemlidir. Şekerli ve işlenmiş gıdaların enflamasyonu artırabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, rafine şekerlerden ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak veya bunları mümkün olduğunca azaltmak faydalı olur. Bol miktarda su içmek, cilt sağlığını destekler ve sedef hastalığı semptomlarını hafifletir. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye genelinde etkili olan aşırı sıcak hava dalgası, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşamı olumsuz etkiliyor.
Batman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, kentteki semt pazarlarında sağlıksız ürünlere yönelik denetim gerçekleştirdi.
Diş implantları, çene kemiğinin durumu ve hastanın genel sağlığına göre kişiye özel planlanan ileri bir tedavi yöntemi olduğunu belirten uzmanlar uzun süre dişsiz kalmanın çene kemiğinde erimeye yol açabildiğini söylüyor.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yakup Özer, toplumda sıkça görülen geçmeyen yorgunluk şikâyetinin hafife alınmaması gerektiğini belirterek "Yorgunluk, vücudun verdiği önemli bir uyarı olabilir” dedi.