Şırnak'ta kömür ocaklarından çıkan kirli sular Cudi dağından akan doğal kaynak suyunu kirletiyor.
Şırnak merkeze bağlı Çobanköy mezrasındaki kömür ocaklarının kirli suyu, Cudi dağından akan doğal kaynak suyunu kirletiyor. Kömür ocaklarından çıkan kirli sular yaklaşık 15 gündür Dicle Nehrine akan Nerdüş deresini kömür karası ve çamura çevirerek kullanılamaz hale getiriyor.
Bu nedenle dere suyu, köylüler, tarım arazileri ve hayvancılık için artık kullanılamayacak duruma geldi. Bu durum kimi köylüleri ise farklı arayışlara yöneltti. Köylülerin kirli suyu arıtma çabaları sonuç vermeyince, maddi imkansızlıklarına rağmen su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kent merkezinden su satın aldığı belirtildi.
Yaklaşık 9 köy olmak üzere binlerce insan ve hayvanın yararlandığı Nerdüş deresini kirleten kömür ocaklarına tepki gösteren vatandaşlar, yetkililere seslenerek sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.
Vatandaşlardan Ahmet Osal, masraftan kaçınan kömür ocaklarının binlerce insan ve hayvanın sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Osal, "Yetkililer, şehrimizde huzur olsun, diyorlar. Bu şekilde huzur nasıl olacak? Devlet sahip çıkmadığı müddetçe felaketler meydana gelebilir. Belki benim gibi insanlar engel olduğu için olaylar çıkmamıştır. Eski valimiz (Mehmet Aktaş) burada olduğu sırada, bu kadar ocaklara rağmen bu sorun olmamıştır. Ocak sahipleri sayın Ali Hamza Pehlivan valimizin yeni olmasını fırsat bilerek bu huzursuzluğu meydana getiriyorlar. Sayın valimiz buna çare bulsun." dedi.
İkizce köyü muhtarı Hasan Caner, suyun aşırı kirli olmasının insan ve hayvanlarda hastalıklara yol açtığını dile getirerek, "Zenginlerimiz ve müteahhitlerimiz çalışmasın diye bir derdimiz yok fakat çalıştığı zaman önlemlerini de alsınlar. Pis su artık gelmesin, millet zarar görmesin. Biz de insanız, insan gibi yaşamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
15 gün önce dere suyunun arıtılmadan içilebilir durumda olduğunu, şimdi ise arıtmalarına rağmen suyun içilmeyecek kadar kirli olduğunu ifade eden Caner, Cudi dağından Silopi'ye kadar tarım arazileri, bağ ve bahçelerin kuruma tehlikesinin olduğuna dikkat çekti.
Caner, "Eğer inanmıyorlarsa gelsin İkizce köyünü görsünler. Köy halkı bu sudan yararlanıyor, bu suyu içiyorlar ve bu kirli su arıtılmayacak derecede. Her iki günde bir su pompasını filtresini temizliyoruz." ifadelerini kullandı. (Ahmet Uçar- İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünya Diyabet Günü kapsamında açıklamalarda bulunan uzmanlar, diyabetin bir metabolizma hastalığı olduğunu belirttiler.
Diyetisyen Nur Seda Güler Berk "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, diyabet hastalığında zayıflamanın etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu kaydetti.
Diyabetin günümüzde dünyada giderek artan bir sağlık sorunu haline geldiğine dikkat çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahri Evren, hastalığın önlenmesinin ancak sağlıklı yaşam tarzı ile mümkün olabileceğini söyledi.
İçerisinde bulunduğumuz soğuk havalarda soba zehirlenmeleri vakalarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, alınabilecek bazı önlemlerle istenmeyen olayların önlenebileceğini belirtiyor.