Sivas Valiliği’nden yaz ayları için kene uyarısı

Sivas Valiliği, yaz mevsimiyle birlikte artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarına neden olan kenelere karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.
Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının mevsimsel ve çevresel faktörlerin etkisiyle bölgede dönemsel olarak arttığına dikkat çekilerek, hastalığın ciddi sağlık riskleri taşıdığı vurgulandı.
Açıklamada, alınacak basit ancak etkili önlemlerle hem bireysel hem de toplumsal sağlığın korunabileceği belirtildi. Özellikle kırsal alanlarda bulunan vatandaşların dikkatli olması gerektiği ifade edildi.
Tarla, bağ, bahçe, ormanlık alanlar ve piknik yerleri gibi kene riski taşıyan bölgelere gidilirken açık renkli ve vücudu tamamen örten kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiği bildirildi. Pantolon paçalarının çorapların içine sokulması, dönüşte ise vücudun kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası gibi bölgeler başta olmak üzere dikkatlice kontrol edilmesi gerektiği ifade edildi.
Keneye çıplak elle kesinlikle müdahale edilmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, kenelerin kolonya, sigara gibi maddelerle çıkarılmaya çalışılmaması gerektiği, bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasının hayati önem taşıdığı belirtildi. Ayrıca hayvanların üzerindeki kenelere elle dokunulmaması, hayvan kanı ve vücut sıvılarıyla temastan kaçınılması gerektiği ifade edildi.
Kene temasından sonraki 10 gün içinde halsizlik, ateş, iştahsızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde ise zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması çağrısı yapıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cezasızlık duygusunun, toplumda adaletsizliğin yaygınlaştığı ve suçların karşılıksız kaldığı bir algı oluşturduğuna belirten uzmanlar, bu durumun, bireylerde çaresizlik, öfke, güvensizlik ve umutsuzluk gibi olumsuz duygulara neden olduğunu söylüyor.
Diyarbakır'da bir ilk gerçekleştirilerek "uyanık kraniotomi" yöntemiyle hastanın beynindeki tümör, hastayla ameliyat sırasında konuşularak başarılı bir şekilde alındı.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırmaları vakalarının ortaya çıkmaya başlarken uzmanlar, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riski taşıyan bölgelerde vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Prof. Dr. Meliha Kasapoğlu Aksoy, fiziksel hareketsizliğin yüksek tansiyon, diyabet, obezite ve depresyon gibi pek çok hastalığın başlıca nedeni olduğunu belirterek, günde 30 dakikalık tempolu yürüyüşün bu riski önemli ölçüde azalttığını söyledi.