Aldığımız besinlerin son kullanma tarihine bakmanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, raf ömrü dolan ve SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmemesi gerektiğini, ağır gıda zehirlenmeleri ile sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmanın sakıncalı olduğunu belirten Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, gıdanın üretildiği, satışa sunulduğu her faaliyet alanında rutin denetimlerin devam ettiğini söyledi.
Gıda ürünlerinin son kullanma tarihi geçtikten sonra tüketilmesinin insan sağlığına zararlı olduğunu ifade eden Önal, etikette yer alan tavsiye edilen tüketim tarihinin geçmiş olması durumunda tüketilmesinde zararın olmadığını, tüketicilerin tavsiye edilen tüketim tarihi ile son kullanma tarihi arasındaki farkı anlamaları durumunda ürünleri daha rahat tüketebileceklerini dile getirdi.
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
"2022 yılı içinde bilgi sistemine kayıtlı 2 bin 500 rutin denetim yapıldı"
Gıdanın üretildiği, satışa sunulduğu her faaliyet alanında rutin denetimlerin davam ettiğini ifade eden Önal, “Denetimlerimizi aralıksız şekilde devam ediyoruz. Gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol ediyoruz. gıda üretiminin hijyenik bir şekilde gerçekleşmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu kapsamda il ve ilçelerde 2022 yılı içinde bilgi sistemine kayıtlı 2 bin 500'ün üzerinde rutin denetim gerçekleştirildi. Diğer faaliyetler kasaplar, lokanta ve restoranlarda da bin 500 rutin denetim gerçekleşti." bilgisini paylaştı.
"Son kullanma tarihi geçen gıdaların tüketilmesi zararlıdır zehirlenmelere neden olur"
Gıdalarda çok geniş ve farklı ürün yelpazesi bulunduğunu, bazı ürünlerde mikrobiyal su aktivitesi gibi faaliyetler fazla olduğu için ürünlerin bozulması, sağlığa zararlı olması açısından son tüketim tarihinin etiket bilgilerine vurulduğunu ifade eden Önal, "Gıda ürünlerinin son kullanma tarihi geçtikten sonra tüketilmesi insan sağlığına zararlıdır. Zehirlenmelere, vücutta başka zararlı etkiler oluşmasına neden olabilir. Bunların hepsi üreticilerin raf ömrü analizleriyle belirlenen şeylerdir. Aynı zamanda etikette tavsiye edilen tüketim tarihi vardır. Ürünlerde tavsiye edilen tüketim tarihi geçtikten sonra tüketmek sağlığa zararlı değildir, renk, görünüş, nem gibi özelliklerini korur. Tüketicilerin etiket okuyuculuğu gelişmeli. Ne kadar etiketin içinde içindekiler bilgisi, tavsiye edilen tüketim tarihi, son tüketim tarihi arasındaki farkı anlarlarsa ürünleri daha rahat tüketebilirler." ifadelerini kullandı.
"Son kullanma tarihi geçmiş ürünler geri dönüşüm tesislerinde değerlendiriliyor"
Dünya çapında gıda israfını önlemeye yönelik çalışmaların bulunduğunu ve bu nedenle son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin geri dönüşüme kazandırıldığını ifade eden Önal, "Bu ürünler genelde enerji sistemlerinde kullanılıyor. Geri dönüşüm tesislerinde dönüşüm sağlanabiliyor. Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin insan sağlığı için zararlı olduğunu söylemiştik. Tabi bu ürünlerin hayvanlara verilmesi kesinlikle sakıncalıdır. İnsan sağlığını koruduğumuz gibi hayvan sağlığını korumamız gerekiyor. Kendi sağlığımızı düşünüp son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketmiyorsak aynı şekilde hayvanların da bir canı olduğunu düşünüp onların tüketmesini engellemeli, ev, çevre ve sokağımızdaki hayvanlara yem olarak kullanılmasını engellemeliyiz" şeklinde uyarılarda bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Yoğun Bakımda böbrek tümörü ve agranülositoz (beyaz kan hücrelerinin düşmesi) tanıları ile tedavi görmekte olan 6 aylık Delal Çılgın bebek, tedavisi için Ankara’ya sevk edildi.
Bursa’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bursa Şehir Hastanesi’nin bünyesinde kurulan Tüp Bebek Merkezi’nde, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin yanı sıra kanser tedavisi gören ve ileride çocuk sahibi olmak isteyenlere de destek verilecek.
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Biriminde görevli Pratisyen Hekim Emine Yalçın, mevsimsel geçişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar ve gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında değerlendirmede bulundu.
S.B.Ü. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıpta Uzmanlık Sınavı sonuçlarına göre ilk defa dahiliye branşında asistan hekimleri kadrosuna kattı.