Suriyeli ailenin çöplerde umut arayışı

Ülkelerinde başlayan iç savaşın ardından Diyarbakır’a göç eden Suriyeli Diab ailesi, çöplerde naylon ve plastik madde toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.
Suriye'de iç savaş başlamadan önce Halep şehrinde yaşayan Diab ailesi, savaşın mağdurları arasında yer alıyor.
Halep'te içme suyu satışı yapan eşi Saddam Diab'ı bombardımanda kaybeden 39 yaşındaki Edibe Diab, 7 çocuğuyla birlikte Diyarbakır'a göç etmek zorunda kaldı.
Zor şartlar altında Bağlar ilçesindeki Muradiye Mahallesi'nde kiraladığı eve yerleşen Diab, işitme engelli oğlu Muhammed (12) ile çöplerde naylon ve plastik madde toplayarak geçimini temin etmeye çalışıyor.
Yaşadıkları mağduriyetleri İLKHA'ya anlatan Edibe Diab, can kaybı, korku ve açlıkla imtihan olduklarını söyledi.
İç savaşın başladığı yıllarda evine savaş uçaklarından atılan roketlerin isabet ettiğini belirten Diab, "Biri evli olmak üzere 7 çocuğum var. Suriye'nin Halep şehrinde yaşıyorduk. Savaştan önce durumumuz iyiydi. Eşim, arabasıyla içme suyu satıyordu. Bir gün gece saatlerinde evimiz uçaklarla vuruldu. Kocam bizi güvenli bir bölgeye bırakmaya çalışıyordu. Kız kardeşini evden çıkarırken bombaların altında kalarak hayatını kaybetti. 3 yaşındaki oğlum o zaman bir aylık idi." dedi.
Suriye'de yaşam koşullarının çok kötü olduğunu ifade eden Diab, eşini kaybettikten sonra Diyarbakır'a göç ettiğini dile getirdi.
İşitme engelli oğlu ile beraber çöplerde topladıkları naylon ve plastik maddeleri satarak evini geçindirdiğini kaydeden Diab, şunları söyledi:
"Orada korku içinde yaşadık. Yaşam koşulları çok kötüydü. Eşim bombaların altında paramparça oldu. Çocuklarım günlerce aç kaldı. Yaşadıklarımızı kelimelerle anlatamıyoruz. Her taraftan mermiler geliyor, bombalar patlıyordu. Ne yapacağımızı bilemez bir haldeydik. Çok şükür, şimdi buradayız. Çöplerde naylon topluyorum. Eğer bunu yapmazsam kiramı ödeyemem, çocuklarıma yiyecek veremem. Başka bir iş yapamıyorum."
Hayırseverlerden kira yardımı talep ettiğini sözlerine ekleyen Edibe Diab, "Hayırseverlerden istediğim bize yardımcı olsunlar. önceki evde 100 TL kira ödüyordum, hırsızların evime girmesinden dolayı taşındım. Burada 250 TL kira veriyorum. Ev kirası için bana yardım edebilirlerse iyi olur. Başka bir şey istemiyorum." şeklinde konuştu.
öte yandan Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde eğitim gören bazı öğrenciler, ailenin durumunu öğrendikten sonra imkânları dâhilinde aileye yardım etmeye çalışıyor.
Edibe Diab ile Ofis semtinde çöp toplarken tanıştığını söyleyen üniversite öğrencisi Gökhan İşitman, "Bu aileyle Ofis'te çöp toplarken tanışmıştık. Aileyi ziyaret ettiğimizde durumlarını gördük. Gıda maddesi yardımında bulunduk. öğrenci olduğumuz için imkânlarımız kısıtlıdır. Bu nedenle insanlarımızdan Suriyeli ailelere yardımda bulunmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.
Psikiyatrist Uzm. Dr. Erdoğan Erdinç, özellikle genç kadınlarda görülen ve ölüm riski taşıyan ciddi bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervosa hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hastalığın hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkileyen karmaşık bir bozukluk olduğunu belirten Erdinç, toplumun bu konuda bilinçlenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Siirt’te polikliniklerdeki yoğunluğu azaltmak için yeni sıra sistemi uygulanmaya başlandı. Hem MHRS randevulu hastalar kabul ediliyor, hem de sınırlı sayıda randevusuz hastaya sıra veriliyor.