Uzman Dr. Gülçek: Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır

Gaziantep Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Gülçek, tüberkülozun (verem) akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ağır sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu kaydetti.
Veremin bulaşıcı bir hastalık olduğuna değinen Dr. Emine Gülçek, 1882'de tüberküloz basilinin hastalığa neden olduğunun keşfedilmesiyle hastalığın tanı ve tedavisinin önünün açıldığını kaydetti.
Dr. Gülçek açıklamasında, "Bugün 24 Mart 'Dünya Tüberküloz Günü'. Tüberküloz halk arasında bilinen adıyla verem hastalığıdır. Tüberküloz basilinin neden olduğu, çoğunlukla akciğer olmak üzere vücuttaki tüm organları tutabilen, önlenebilir, tedavi edilebilir, yaygın ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Robert Koch tarafından 24 Mart 1882'de tüberküloz basilinin hastalığa neden olduğunun keşfedilmesiyle hastalığın tanı ve tedavisinin önü açılmıştır." dedi.
"Öksürükle ağızdan kan gelmesi şikayetleri görülebilir"
Tüberkülozun belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Gülçek,"Tüberküloz basilinin keşfedildiği güne ithafen Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1996 yılında her yılın 24 Mart günü 'Dünya Tüberküloz Günü' olarak belirlenmiştir. Tüberküloz olan kişilerde uzun süreli olan öksürük, balgam, ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, balgamla, öksürükle ağızdan kan gelmesi şikayetleri görülebilir. Bu şikayetleri olan kişilerin tüberküloz açısından tetkik edilmek üzere en yakın sağlık kliniğine başvurması önemlidir." ifadelerini kullandı.
"Erken teşhis önemlidir"
Dr. Gülçek, tüberkülozun erken teşhis edilmesinin önemine değinerek, "Hastalığın erken teşhis ve tedavisi hem kişinin sağlığı hem de toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri ücretsiz olarak sunulmaktadır. Koruyucu bir önlem olan BCG yani tüberküloz aşısı iki aylık bebeklere ücretsiz olarak yapılmaktadır. Uzun süreli öksürük ve tüberküloz hastasıyla temas edilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir. Tüberküloz hastası ve temaslıların tedavilerini zamanında, düzenli ve yeterli sürede yapılması, hastalığın bulaşı gelişiminin önlenmesi ve tüberküloz hastalığıyla mücadelede oldukça önemlidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bipolar bozukluğu olan bireylerin doğru tanı ve tedaviyle sağlıklı bir hayat sürdürebileceğine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Güliz Şenormancı, "Burada önemli olan hastalığa karşı bilgilendirmeyi arttırarak ayrımcılığı, damgalanmayı ve dışlanmışlığı azaltmaktır" dedi.
Bipolar bozukluğun ‘iki uçlu ruhsal bozukluk’ olarak bilindiğini belirten uzmanlar, bu bozuklukta depresif ve manik dönemler görüldüğünü söylüyor.
Akrabalık bağlarını güçlendirmenin hem bireysel hem de toplumsal hayata getireceği olumlu etkilere vurgu yapan Prof. Dr. Reşat Öngören, bayramların bu özel bağları pekiştirmek için bir fırsat olduğunu belirtti.
Uzman Diyetisyen Emine İlknur Akaç, oruçlu geçen günlerden sonra Ramazan Bayramı’nda sindirim problemi ve çeşitli rahatsızlıkların yaşanmaması için yapılması gerekenler hakkında uyarılarda bulundu.