Uzman Dr. Gülçek: Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır

Gaziantep Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Gülçek, tüberkülozun (verem) akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ağır sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu kaydetti.
Veremin bulaşıcı bir hastalık olduğuna değinen Dr. Emine Gülçek, 1882'de tüberküloz basilinin hastalığa neden olduğunun keşfedilmesiyle hastalığın tanı ve tedavisinin önünün açıldığını kaydetti.
Dr. Gülçek açıklamasında, "Bugün 24 Mart 'Dünya Tüberküloz Günü'. Tüberküloz halk arasında bilinen adıyla verem hastalığıdır. Tüberküloz basilinin neden olduğu, çoğunlukla akciğer olmak üzere vücuttaki tüm organları tutabilen, önlenebilir, tedavi edilebilir, yaygın ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Robert Koch tarafından 24 Mart 1882'de tüberküloz basilinin hastalığa neden olduğunun keşfedilmesiyle hastalığın tanı ve tedavisinin önü açılmıştır." dedi.
"Öksürükle ağızdan kan gelmesi şikayetleri görülebilir"
Tüberkülozun belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Gülçek,"Tüberküloz basilinin keşfedildiği güne ithafen Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1996 yılında her yılın 24 Mart günü 'Dünya Tüberküloz Günü' olarak belirlenmiştir. Tüberküloz olan kişilerde uzun süreli olan öksürük, balgam, ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, balgamla, öksürükle ağızdan kan gelmesi şikayetleri görülebilir. Bu şikayetleri olan kişilerin tüberküloz açısından tetkik edilmek üzere en yakın sağlık kliniğine başvurması önemlidir." ifadelerini kullandı.
"Erken teşhis önemlidir"
Dr. Gülçek, tüberkülozun erken teşhis edilmesinin önemine değinerek, "Hastalığın erken teşhis ve tedavisi hem kişinin sağlığı hem de toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri ücretsiz olarak sunulmaktadır. Koruyucu bir önlem olan BCG yani tüberküloz aşısı iki aylık bebeklere ücretsiz olarak yapılmaktadır. Uzun süreli öksürük ve tüberküloz hastasıyla temas edilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir. Tüberküloz hastası ve temaslıların tedavilerini zamanında, düzenli ve yeterli sürede yapılması, hastalığın bulaşı gelişiminin önlenmesi ve tüberküloz hastalığıyla mücadelede oldukça önemlidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çölyak hastalarının yaşam kalitesini düşüren en büyük sorunun glütensiz ürünlere erişimdeki ekonomik engeller olduğunu belirten Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Altay, yüksek maliyet ve sınırlı ürün bulunabilirliğinin, çölyaklı bireylerin sosyal ve eğitim hayatını zorlaştırdığını belirtti.
Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor; bu durum bir çok kronik sorunu da beraberinde getiriyor.
Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu söylüyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Glütenin sindirim sağlığını ve enerji metabolizmasını desteklemek gibi artı yönleri olsa da bazı kişilerde başta çölyak olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği unutulmamalı.” dedi.