Dahiliye Uzmanı Dr. Haydar Boynukara, antibiyotiğin gereksiz ve yanlış kullanımının birçok soruna yol açtığına dikkat çekti.
8 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine antibiyotiğin fayda ve zararlarıyla bilgi veren Dahiliye Uzmanı Dr. Haydar Boynukara, önemli uyarılarda bulundu.
Covid-19 salgını gibi virüs ve bakteri kökenli enfeksiyon hastalıklarında kullanılan ve belki de tıpta yüzyılın icadı denilebilecek antibiyotiğin gereksiz ve yanlış kullanımı birçok soruna yol açıyor.
Halkın antibiyotikle ilgili doktorlara eskisi kadar olmasa da baskı uyguladığını söyleyen ve doktor tavsiyesi dışında antibiyotiğin kesinlikle kullanılmaması gerektiğine dikkati çeken Dr. Boynukara, gereksiz ve yanlış kullanımın vücudu zayıflattığını söyledi.
"Antibiyotik yüzyılımızın tıptaki önemli icatlarından"
Antibiyotiğin önemli bir buluş ve icatlardan olduğunu söyleyen Boynukara, "Bugün bilindiği üzere Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü, bu konuyla ilgili hastalarımıza bir uyarıda bulunmak istiyoruz. Antibiyotik yüzyılımızın tıptaki önemli icatlarından. Daha önceki zamanlarda enfeksiyonlardan yani mikropların oluşturduğu hastalıklardan, çok fazla insan hayatını kaybederdi. Ama antibiyotiğin hayatımıza girmesiyle, enfeksiyon kaynaklı ölüm oranları yüksek bir düşüş sağladı. Bilindiği üzere antibiyotikler vücuda giren zararlı mikroorganizmaların ortaya çıkardığı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Mesela bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi mikropların meydana getirdiği hastalıklarda kullanılıyor." dedi.
Boynukara, "Antibiyotiklerin doğru kullanımı çok önemli. Doğru kullanılmadığı zaman önemli bir durum söz konusu oluyor. Bu 'Antibiyotik Direnci' dediğimiz olaydır. Çünkü antibiyotik direnci dediğimiz olay geliştiği zaman mikroplarla mücadele edemiyoruz. Yani antibiyotiğin yararı olmuyor. Dolayısıyla enfeksiyonla mücadele konusunda da zayıf kalıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Gereksiz ve yanlış kullanımda bağırsak florasını da bozar"
Antibiyotiklerin doğru kullanımıyla ilgili konuşan Boynukara şu ifadeleri kullandı:
"Birincisi doktor önerisi olmadan kullanılmaması gerekiyor. İkincisiyse verilen şekilde ve sürede kullanmamız gerekiyor. Doğru kullanılmadığı zaman dediğimiz gibi, antibiyotik direnci gelişiyor. Bunun dışındaysa gereksiz ve yanlış kullanımda bağırsak florasını da bozar. Özellikle de kullanılan geniş spektrumlu antibiyotikler ciddi anlamda bağırsak florasını bozuyor. Bağırsak florası bozulması birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Örnek vermek gerekirse; enfeksiyonlar, mide bağırsak hastalık şikayetleri, ishal gibi hastalıklar oluşabilir. Bilindiği üzere 'Bağırsağa 2'nci beyin' deniyor, araştırma ve çalışmaların birçoğu artık bağırsak üzerine yoğunlaşmış durumda. Artık sağlıklı bir yaşamın kaynağının bağırsaktan geçtiği belirtiliyor. Geniş spektrumlu antibiyotikler yanlış ve gereksiz kullanıldığında bağırsak floramızı bozduğu için aynı zamanda sağlığımızda ciddi anlamda bozmuş oluyor.
"Antibiyotik sınıfında bulunan hiçbir ilacı doktor önerisi ve reçetesi olmadan almayın"
Eskiden eczanelerden reçetesiz antibiyotik alınabildiğini belirten Boynukara, "Muhakkak doktor önerisiyle kullanılması lazım. Türkiye'de son dönemde güzel bir durum oluştu. Eskiden antibiyotikler reçetesiz alınabiliyordu fakat Sağlık Bakanlığının yaptığı son değişiklikle insanımız artık eczaneden dilediği gibi antibiyotik alamıyor. Antibiyotik sınıfında bulunan hiçbir ilacı doktor önerisi ve reçetesi olmadan alamıyor." şeklinde konuştu.
Son olarak hastalara tavsiyede bulunan Boynukara bunları söyledi: "Kesinlikle doktor önerisiyle kullanın ve lütfen doktorlarımıza antibiyotik vermeleri için baskı yapmayalım. Çünkü ihtiyacınız varsa doktorunuz bu ilacı size reçete edecektir. Doktor uygun görüyorsa ilacı kullanalım." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çocukların interneti kontrollü kullanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Çocuğunuz eline ipad ya da telefonu aldığı zaman hiç bilmediği yerlere gidiyor, hiç tanımadığı insanlar o sırada onun odasına geliyor.” dedi.
Günümüzde bilgisayar ve diğer dijital cihazların kullanımının artması, göz sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturuyor.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen "Endometrium Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Diseksiyonu Ameliyatı’nda İndosiyanin Yeşili/Floresan Teknolojisi" ilk kez başarıyla kullanıldı.
Bursa'da görev yapan aile hekimleri, kronik hastalıkların izlenmesi ve akılcı ilaç kullanımına yönelik kapsamlı düzenlemeleriyle dikkat çeken yeni "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği" ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.