Bilinçsiz klima kullanımına dikkat!

Sıcak havalarda bilinçsiz klima kullanımı hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, klimanın kas ve iskelet sistemini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
Bilinçsiz klima kullanımının etkileri hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yahya Kemal Burkan, aşırı sıcaklarda kullanılan klimanın kas ve iskelet sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğine yönelik uyarılarda bulundu.
Kas ve iskelet sisteminde meydana gelen şikâyetlerin, basit önlemlerle en aza indirilebileceğine değinen Yrd. Doç. Dr. Burkan, özellikle havanın çok sıcak olduğu dönemlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti.
Kapalı ortamlarda klimanın cazibesine kapılıp karşısında oturulmaması gerektiğini ifade eden Burkan, klimanın karşısında uyuya kalmanın tehlikeli olduğunun altını çizerek, "Klimanın özellikle direkt olarak yüze ya da boyuna doğru gelmesi engellenmeli, ortamın ideal ısısının 22-23 derece olmasına özen gösterilmelidir." ifadelerini kullandı.
Terliyken klimalı ortama girilmesinin ani hava değişimi nedeniyle kas kasılmasına bağlı ağrılara, boyun ya da bel tutulmalarına neden olabileceğine dikkat çeken Burkan, "Kas kasılmasına; boyun bel fıtığı, kireçlenme, boyun düzleşmesi adı verilen omurga eğrilikleri ve fibromyalji hastalıkları da eşlik ediyorsa, tutulmalar kaçınılmazdır. Bu nedenle kireçlenme ve fıtık sorunları olanların klimanın doğru kullanımına özellikle dikkat etmesi gerekir." dedi.
Burkan; boyun, bel ve sırt ağrısıyla fizik tedavi uzmanına başvuran hastalara tanı konulduktan sonra hastanın durumuna göre; ilaç tedavisi, egzersiz programları, terapötik masajlar ve özel fizik tedavi yöntemlerinin uygulanabildiğini belirtti.
Klimaya bağlı ağrılar geçtikten sonra fizyoterapist tarafından uygun görülen bel, boyun ve sırt kaslarını germe güçlendirme egzersiz programlarının tedavi programında yer alan yöntemler olduğunu belirten Burkan; bu sayede hastanın tedavi sonrasında da ani tutulma ve klimalı ortama karşı olan hassasiyetinin azalacağını ifade etti. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz aylarında artan çevresel faktörlerin göz sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.
Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı denetim ekipleri ve İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, kent genelindeki market, bakkal, manav ve benzeri ticari işletmelerde fiyat etiketi ile haksız fiyat artışı denetimlerini sıklaştırdı.
Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar, beslenme alışkanlıklarında önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Diyetisyen Sümeyye Şimşek, sıcak havalarda sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.