"Kan herkes için ihtiyaçtır"

Kan vermenin önemine değinen Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, “Sizin verdiğiniz kan en yakınınıza gidecek. Başkalarının verdiği kan da size ilaç olacak.” dedi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Genç Kızılay Topluluğu tarafından kan bağışı kampanyası düzenlendi. Üniversite öğrencilerinin büyük bir destek verdiği kampanyaya Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de kan bağışında bulunarak destek verdi.
Kampanyanın açılış töreninde konuşan Gür, bir hekim olarak dönem dönem kan verdiğini ve insanın vücudunun kan elemanları başta olmak üzere yenilenmeye ihyacı olduğunu belirterek, bu yenilenme süreci içerisinde kan verildiğinde daha sağlıklı olunduğunu söyledi.
Gür, “Kan vermek insanı yormaz tam tersine, birçok noktada yenilenmeyi gerektirir. Sizden ricam; bu konuda hiç çekinmeden rahatlıkla kan verebilirsiniz. 6 ay gibi bir süre zarfında kan verebilirsiniz ancak belli hastalıkları olanlar vermeyebilir. Verdiğiniz kan bir gün gelir annenize, babanıza, kardeşlinize, eşinize, dostunuza ihtiyaç duyabilirsiniz. Sizin verdiğiniz kan en yakınınıza gidecek. Başkalarının verdiği kan da size ilaç olacak. Özellikle Kızılay başta olmak üzere kan tedariki noktasında ulusal düzlemde her türlü ihtiyacı gideren en sıkıntılı süreçlerde, deprem gibi büyük afetlerde her zaman yanı başımızda olan ulusal ve uluslararası hizmet sunan Kızılay’a her türlü kan bankası oluşumunda destek vermemiz gerekiyor.” dedi.
“Yıllık 3 milyon kan ihtiyacımız var”
GAÜN Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kızılay Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Nihat Yıldırım da Türkiye’nin yıllık 3 milyon civarında kan ihtiyacı olduğunu belirtti.
GAÜN Öğretim Üyesi ve Kızılay Gaziantep Şubesi Üyesi Prof. Dr. Necmettin Yazıcı da “Kan bağışı hayat kurtarır. Bağışlanan her kan kurtarılan üç can demektir. Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır.” dedi.
Kampanyaya, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Bedir, Prof. Dr. Şehmus Demir, Kızılay Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Nihat Yıldırım, memur ve işçi sendikaları yöneticileri ve çok sayıda öğrenci destek verdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Hamilelik döneminde de diş ve diş eti problemlerinin görülebileceğine dikkat çeken Bahar, “Eğer planlı bir hamilelik düşünülüyorsa mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanı ve diş hekimine görünülmesi gerekir. Çünkü hamilelerde, durum acil değilse genellikle ilk 3 ayda herhangi bir işlem yapılması önerilmiyor.” dedi.
Tıpta yaşanan gelişmeler kanser tedavisini de şekillendiriyor. Tümör varlığında gündeme gelen akıllı ilaçlar, tedavi sürecini kolaylaştırırken başarı oranlarını da artırıyor.
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, TBMM gündemine gelen kenevirin ilaç amaçlı üretiminin önünü açan yasal düzenlemeye dair ciddi endişelerini dile getiren mektubu TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a gönderdi.
Turgut Özal Tıp Merkezi'nde (TÖTM) prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerin erken ve kesin teşhisinde kullanılan Galyum-68 PET/BT tanı sistemi hizmete girdi.