Arjantin'de yeni etçil dinozor türü keşfedildi

Arjantinli bilim adamları, 69 milyon önce Dünya'da yaşayan yeni bir etobur dinozor türü keşfettiler.
Arjantin Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi (CONICET) tarafından yapılan açıklamada, "CONICET uzmanları, yaklaşık 69 milyon yıl önce modern Chubut şehri topraklarında yaşayan yeni bir etobur dinozor türünün keşfine ilişkin verileri Cladistics dergisinde yayınladı." denildi.
Kıtadaki en ünlü dinozor olan boynuzlu etobur Carnotaurus'un Abelisaurid ailesinden olan bu yeni dinazorun, esas olarak kafatasında bulunan benzersiz özelliklerle diğer etobur dinozorlardan ayrıldığı belirtildi.
Yeni türün, Carnotaurus'tan daha küçük boyut ve kafatasında boynuz bulunmaması gibi bazı farklılıklar gösterdiği ifade edildi.
Araştırmacılar, keşiflerinin, dinozorların neslinin tükenmesinden önce hayvan dünyasının önceden düşünülenden çok daha çeşitli olduğunu gösterdiğini belirtiyor.
Çalışmayı yöneten paleontolog Diego Paul, "Koleken ve Carnotaurus, dinozorların nihai neslinin tükenmesinden çok kısa bir süre önce yaşadılar; bu da bize, en azından etobur dinozorlar arasında, yok olma olayından önce büyük bir tür çeşitliliğinin bulunduğunu gösteriyor." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye'nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacağız. Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz." dedi.
İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edilerek trafikte yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türksat 6A Projesi'nde elde ettiğimiz kazanımlardan üst düzeyde yararlanacağımız Türksat 7A ile yüksek çözünürlüklü gözlem gerçekleştirecek yeni nesil takım uydularımız İmece-2 ve İmece-3 ile uzayda iddiamızı güçlendireceğiz." dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile bitkilerin, serinletme etkileri belirlenecek. Ülke çapında da faydalanılabilecek çalışma ile şehre hangi bitki türünün serinlik getirdiği, hangi materyalin ise sıcaklığı artırdığı ortaya konacak.