Çin'in fırlattığı roket kontrolden çıktı

Çin, uzaya gönderdiği 22 tonluk Long March-5B roketinin kontrolünü kaybetti. Bilim insanları, birkaç güne dünyaya düşeceği tahmin edilen roketin henüz nereye düşeceğini bulamadı.
Çin'in geçtiğimiz haftalarda uzaya fırlatılan ve yörüngeye yerleşen 'Long March 5B' isimli roketi için kritik bir uyarı yapıldı.
SpaceNews'ta yer alan habere göre, uzmanlar 22 tonluk roketin kontrolden çıktığını ve Dünya'ya inmesi planlanan alanların dışına düşebileceğini açıkladı. ABD Uzay Kuvvetleri, roketi takip ettiklerini açıkladı.
Harvard Üniversitesi'nde araştırma yürüten uzay bilimci Jonathan McDowell, roket parçalarının kuzey ve güney yarımkürede 41. enlemler arasına düşebileceğini söyledi.
8 Mayıs'ta düşmesi beklenen ve 33 metre uzunluğunda olan roketin New York, Madrid, İstanbul, Pekin, Şili ve Yeni Zelanda için tehdit oluşturduğu belirtildi. Kontrolsüz bir biçimde yerleşim yerine düşmesi halinde onlarca kişinin hayatını kaybedebileceği ifade edildi.
Uzay bilimci Jonathan McDowell, rokete ilişkin şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz yıl uzaya yollanan Long March-5B roketinden büyük metal parçalar gökyüzünde uçuşmuş ve Fildişi Sahili'nde birçok bölgeye zarar vermişti. Çoğu yeryüzüne düşmeden yanıp yok oldu ama yeryüzüne düşen büyük metal parçalar da vardı. Kimse yara almadan kurtulmuştu. En son Mayıs 2020'de yine Çin tarafından fırlatılan bir roketin enkazı Fildişi Sahili'nde bulunan köylere düşmüştü." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı mezuniyet töreni yapıldı. Bu yıl ilk kez yapay zeka destekli olarak düzenlenen törende robotlar sunum yaptı.
Havaların ısınması, okulların tatil olması ve üniversite sınavlarının da bitmesiyle birlikte tatil dönemi başladı. Fakat internet dolandırıcılıklarına karşı uyanık olmakta da fayda var.
Okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatilinde çocuklar ve gençler, zamanlarının önemli bölümünü bilgisayar ya da akıllı cihazlarıyla oyun oynayarak geçirecek.
Uzmanlar, lise ve üniversite öğrencilerinin, yapay zekâyı yalnızca eğlence amacıyla değil; öğrenmek, üretmek ve akademik başarıya ulaşmak için de aktif şekilde kullandığını belirtiyor.