Facebook, kullanıcıların Whatsapp mesajlaşmalarına erişebiliyor mu?

Güvenlik uzmanları, WhatsApp'ın Hüküm ve Koşullarına dayanarak, Facebook çalışanlarının Whatsapp mesajlarını okuyamadığına yönelik bir varsayım olduğunu ancak bu varsayım için henüz teknik bir kanıtın olmadığına dikkat çekiyor.
New York merkezli araştırma kuruluşu ProPublica tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre Facebook çalışanlarının WhatsApp mesajlarını okuyabildiği ve sesleri dinleyebildiği iddia edildi.
Facebook bünyesindeki Whatsapp, uçtan uca şifreleme sistemi sayesinde mesajların doğrudan mesajı gönderen ve mesajı alan kişi arasında olduğu garantisini veriyor fakat rapora göre durum bundan farklı.
Kaspersky GReAT Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Victor Chebyshev iddialara yönelik şunları söyledi:
"WhatsApp'ın Şartlar ve Koşulları’na göre, bir kullanıcı uygunsuz içerik veya birinin hesabı hakkında şikayette bulunursa, bu durumda uygulama son mesajlara erişebilir.
Çok sayıda insan, bu yönetmeliğin uçtan uca (E2E) şifrelemeyi geçersiz kıldığına dair yanlış bir sonuca varmıştır. Uçtan uca şifreleme ve 'rapor' düğmesi gibi terimleri birbirinden ayırmamız gerekiyor çünkü bunlar tamamen farklı algoritmalar.
Uçtan uca şifreleme, kullanıcıya ve alıcıya mesajların kilidini açmak ve okumak için özel bir anahtar verir. Messenger uçtan uca şifreleme sağlasa bile, muhatabınızın sizin bilginiz olmadan sohbetinizden başka birine özel mesajlar gönderemeyeceği anlamına gelmez. Ve tam tersi ‘rapor' düğmesine bastıktan sonra, WhatsApp moderatörleri tüm verilerinize erişemez ve bunları toplamaz.
Onlara sağladığınız bilgileri ancak siz sorduktan sonra alırlar. Bu nedenle, iddia edildiği gibi WhatsApp'ın tam olarak beş yeni mesaja eriştiğini iddia etmek gerçekçi değil. Bunu yalnızca WhatsApp'ın Hüküm ve Koşullarına dayanarak sonuçlandırıyoruz ancak bu varsayım için henüz teknik bir kanıt yok."
Hiçbir iletişim uygulaması yüzde yüz gizli değildir
Hiçbir çevrimiçi iletişim türünün tamamen yüzde yüz özel ve gizli olamayacağını vurgulayan Chebyshev, "Bir uygulamada şifrelemenin varlığı ve güven tamamen farklı şeylerdir ve sohbet ettiğiniz kişiye güvenmek tamamen farklı bir konudur. En gizli ve korunan sohbet bile fotoğraflanabilir ve aynı şekilde E2E trafik şifrelemesi karşıdaki kişinin mesajınızı başka birine göndermeyeceği anlamına gelmez." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin’in Artuklu ilçesinde “Geleceği Tasarla” temasıyla 2’ncisi düzenlenen “Bilim ve Sanat Festivali” (MARDİNFEST), açılış töreni ile başladı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ev sahipliğinde Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları Programı kapsamında ‘Nanomalzemeler ile Sürdürülebilir Teknolojilerin Geliştirilmesi’ konulu konferans düzenlendi.
Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu "Sosyal medyada yaş sınırlamaları başta olmak üzere, gençlerimizin dijital dünyada daha güvenli, bilinçli ve verimli bir şekilde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla, platformların sorumluluklarını ve iş birliği alanlarını kapsamlı şekilde ele aldık."
Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) tarafından düzenlenen "Müslüman Ülke ve Topluluklar Zirve Konferansı Simülasyonu", dijitalleşme, yapay zeka ve gençlik teması etrafında şekillendi.