Hasan Doğan: Sadece bir gün değil, yılın bütün günlerinde çölyak hastalarının yanındayız

Şanlıurfa Çölyak Dernek Başkanı ve Çölyak Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 22 yıldır glutensiz beslenen çölyaklı bireylerin yanında olduklarını ve bu mücadelenin sadece bir gün değil, 365 güne yayıldığını vurguladı.
Türkiye genelinde 58 dernekle birlikte aktif olarak çalıştıklarını belirten Doğan, Şanlıurfa özelinde 2.487 çölyaklı bireyin dernek üyesi olduğunu ifade etti.
Glutensiz ürünlerin ulaşılabilirliğinin son yıllarda arttığını belirten Doğan, hâlâ ciddi ekonomik engellerle karşılaşıldığını dile getirdi.
SGK ödemelerinin yetersiz olduğunu belirten Doğan, şu anda çölyaklı bireylere aylık 470 ila 533 TL ödeme yapıldığını fakat sadece bir aylık glutensiz beslenme maliyetinin 2 bin 500- 3. Bin TL’yi bulduğunu belirtti.
Glutensiz beslenmenin çölyaklı bireyler için zorunlu olduğunu vurgulayan Hasan Doğan, bir insan gluteni sadece bir gram tüketse bile bunun, hastanın sağlığını derinden etkileyeceğini ve bu hastalığın tedavisinin olmadığını vurguladı.
Glutensiz yaşamın yalnızca bir tercih değil, bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Doğan, çölyak hastalarına destek vermemiz aynı zamanda toplum olarak farkındalık oluşturmamız ve çölyaklı bireylerin sesini duymamız gerektiğini söyledi.
“Bizim mücadelemiz her gün sürüyor”
9 Mayıs'ın özel bir gün olduğunu fakat Çölyaklılar için her günün özel olduğunu dile getiren doğan, “22 yıldır glutensiz beslenen çölyaklı kardeşlerimizin yanında olduk. Türkiye’de ve Şanlıurfa’da bu kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu konuda duyarlılık gösteren İlke Haber Ajansı ve Radyo Urfa’ya teşekkür ederim. Bizim için 365 gün çok kıymetlidir. Türkiye genelinde raporlu olarak glutensiz beslenen çölyaklı bireylerin her biri bizim için çok değerlidir. Çünkü her gün yemek yeniyor, her gün glutensiz besleniliyor; dolayısıyla her gün çölyak günü sayılır. Elbette, 9 Mayıs gibi özel bir günümüzün olması önemlidir ama bizim mücadelemiz her gün sürüyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’nın Suruç, Ceylanpınar ve Haliliye ilçelerinde Büyükşehir Belediyesi ile birlikte glutensiz gıda paketleri dağıttık. Bizim için her gün çölyak günüdür, inşallah. Benim branşım muhasebe, ancak 22 yıl önce oğlumun çölyak teşhisi almasıyla glutensiz yaşamı yakından öğrendim. Gluten; buğday, arpa ve çavdarda bulunan elastik, sakıza benzeyen bir maddedir ve çölyaklılar için oldukça zararlıdır. İnce bağırsaklarımız tarak gibidir; vitaminleri emerken diğerlerini dışarı atar. Ancak gluten, bu sistemi bozarak vücudu olumsuz etkiler. Hemogram düşüklüğü, metabolizma bozuklukları, ishal veya kronik kabızlık gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden glutensiz diyet hayati öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.
“Bir gram gluten bile çok tehlikeli”
20 senedir işin içinde olup 16 yıldır dernek başkanlığı yaptığını söyleyen Doğan, “Şanlıurfa’da 2 bin 487 üyemiz bulunmakta. Türkiye genelinde ise 58 derneğimiz faaliyet gösteriyor. Şanlıurfa’da açılan 5. glutensiz fırın sayesinde, ihtiyacı olan kardeşlerimiz dijital kartlarıyla her ay ücretsiz 30 ekmek alabiliyor. Ayrıca, belediyelerimizin bütçesine göre hazırlanan 9 çeşit glutensiz üründen oluşan paketler 2,5 ayda bir dağıtılıyor. Büyükşehir Belediyemiz de 8-9 yıldır her ay 5 kilo glutensiz un veriyor. İnsanlar bu unla kendi ekmeklerini ve yiyeceklerini evde hazırlıyor. Farkındalık bizim için çok önemli. 22 yıldır bu işin içindeyim; resmi olarak da 16 yıldır dernek başkanlığı yapıyorum. Eskiden Türkiye’de çölyak pek bilinmezdi. Derneklerimizle birlikte bu konuda büyük bir bilinç oluşturduk. Çoğu dernek başkanımız ya çölyaklı ya da çocuğu çölyaklı. Benim hem oğlum hem de kızım çölyaklı. Bu işi “damdan düşen” biri olarak yapıyoruz.” ifadelerini kuıllandı.
“Çölyaklı bir birey için bir gram gluten bile çok tehlikeli”
Seslerinin duyulması için daha fazla farkındalık çalışmaları yapılması gerektiğini vurgulayan Doğan, “9 Mayıs Dünya Çölyak Günü bizim için çok kıymetli. Çünkü bu vesileyle sesimizi duymayanlara ulaşabiliyoruz. Ancak bu yeterli değil; daha fazla farkındalık oluşturmalıyız. Avrupa'da neredeyse her AVM’de glutensiz ürün reyonu varken, bizde hâlâ sınırlı. 5-6 yıl önce bir kraker bulmak zordu, makarna bulmak zordu ve fiyatlar çok yüksekti. Şimdi bazı AVM’lerde glutensiz un gibi temel ürünler bulunabiliyor. Bu gelişme önemli ama yeterli değil. Tarım Bakanlığı bazı düzenlemeler yaptı. Artık 3 harfli zincir marketlerde bile glutensiz un bulabiliyoruz. Ancak bu ürünlerin yaygınlaştırılması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza konuyu anlattık, “Bir insanın yaşam tarzı önemlidir” dedi. Üniversite öğrencileri dışarıda beslenmek zorunda ve glutensiz yemek bulmak onlar için çok zor. Çünkü çölyaklı bir birey için bir gram gluten bile çok tehlikeli. 20 ppm’nin altında olması gerekiyor. SGK tarafından çölyaklı bireylere verilen destek aylık 470 ila 533 TL arasında. Oysa bir aylık glutensiz gıda gideri 2 bin 500- 3 bin TL civarında. Sayın Sosyal Hizmetler Bakanımız Vedat Işıkhan ile görüştük, destek sözü aldık. İnşallah Maliye Bakanımızla da görüşerek bu desteğin artırılması sağlanacak.” diye konuştu.
“Bizim için bir gün değil, her gün çölyak günüdür”
Çölyaklı bir bireyin ömür boyu glutensiz beslenmesi gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Geçen yıl yaptığımız gibi bu yıl da bazı aksaklıklara rağmen glutensiz gıda paketlerini dağıtmaya devam ediyoruz. Örneğin Haliliye Belediyesi dün, Suruç Belediyesi önceki gün, yarın da Ceylanpınar Belediyesi dağıtım yapacak. Eyyübiye Belediyesi de aynı şekilde katkı sağlayacak. Bizim için bir gün değil, her gün çölyak günüdür. Belediyelere sadece bir gün çalışalım desek, diğer günlerde gıda sıkıntısı yaşanır. Bu yüzden süreklilik çok önemlidir. İleriki bir dönemde glutensiz yemeklerin yer aldığı bir buluşma ve eğlence programı da düzenlemeyi planlıyoruz. Çölyaklılar yalnız değildir. Tüm sivil toplum kuruluşlarımız bu kardeşlerimizin yanındadır. Sizler gibi çölyakı önemseyen, bizimle iletişime geçen kurumlara teşekkür ederim. Bu da bir farkındalık çalışmasıdır. Çölyak bir yaşam biçimidir. Çünkü çölyaklı bir birey ömür boyu glutensiz beslenmek zorundadır. Şu an için bir tedavisi yoktur. Bütün çölyaklı kardeşlerime selam ve sevgilerimi iletiyorum.” dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı İbrahim Halil Güven, son dönemdeki konser adı altında düzenlenen etkinliklere tepki göstererek gençlerin ahlaki değerlerinden sapmasına neden olan programlar ve şarkılardan rahatsız olduklarını dile getirdi.
Gençlerin dijital çağda kimlik inşasında karşılaştıkları sorunlara ilişkin koşan Aile Danışmanı Şüheda Derya Terzi, kimlik inşasında güçlü aile bağlarının önemli rol oynadığını söyledi.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanları, Türkiye'de iş güvenliği kültürünün henüz yeterince gelişmediğine dikkat çekerek iş kazalarının büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğunu vurguladı.
Gazze'de devam eden soykırım ile ilgili konuşan Hukukçular Derneği Başkanı Melih Gülseren, "Son bir buçuk yıldır yaşananlara baktığımızda, bir Müslüman hem bir hukukçu olarak aslında uluslararası hukukun ikiyüzlülüğünü görmüş oluyoruz." dedi.