Şanlıurfa'da akrepler için özel bahçe yapıldı

Şanlıurfa Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan, GAP İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen Akrep Venom Merkezi içerisinde, akreplerin doğal hayata adaptasyonlarına yönelik çalışma başlatıldı.
Akrepler için kurulan özel bahçede, anaç akreplerin doğumunun sağlanması ve akreplerin doğal ortamda üretilip çoğaltılması amaçlanıyor.
Bahçe sayesinde doğadan akrep toplamanın önüne geçilmesi ve akrep popülasyonlarının korunması hedefleniyor.
Harran Üniversitesi’nin bilimsel amaçlı olarak kurduğu Akrep Venom Merkezinde, özellikle Şanlıurfa ve çevre illerde zehirli akreplerin tespiti, popülasyon durumları, popülasyon dinamizmlerinin belirlenmesi, laboratuarda üretilmesi, zehir sağımı, beslenme ve zehir kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi konusunda çalışmalar yapılacak.
Merkezde ayrıca akrep sokmaları sonucu, hastanelere gidenlerin tedavileri ve korunmalarına yönelik stratejiler belirlenerek; akreplerin teknik özellikleri, akreplerde moleküler ve genetik çalışmalar, potansiyel venomların hedefe yönelik ve kontrollü salınımı için nanoparçacık temelli yaklaşımların geliştirilmesi, akrepler ve radyoaktivite ve akrep sokması, tedavi ve korunma stratejilerini belirlenecek.
Proje Koordinatörü Harran Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Şahin Toprak, katılımcılara Akrep Venom Merkezi hakkında bilgiler verdi.
"Merkezde akademisyenler tarafından bilimsel çalışmalar yapılacak"
Açık alan bahçesinin yapılma amacının akreplerin doğal hayatta üretimini gerçekleştirmek olduğunu belirten Toprak, "Üretilen akreplerden sağılan zehirlerle, Harran Üniversitesi Akrep Venom Araştırma Grubu’ndaki akademisyenler tarafından anti kanser, antimikrobiyal ve tıptaki diğer kullanımı üzerinde bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik hocamızın desteği ve motivasyonu sayesinde merkezimiz daha işlevsel hale geldi. Ayrıca desteklerini esirgemeyen GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nusret Mutlu ve GAP İdaresi Başkanlığına teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesinde bulunan Akrep Venom Merkezinde gerçekleşen programa; Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nusret Mutlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Hasan Kılıç, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Tahir Güllüoğlu, Harran Üniversitesi Genel Sekreteri Zübeyir Zorlu, akademisyenler ve GAP idaresinden uzmanlar katıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İnşaat sektörü, teknolojik gelişmelerin etkisiyle son yıllarda önemli bir dönüşüm sürecine giren Yapı Bilgi Modellemesi, proje yönetimi açısından stratejik bir araç haline gelirken özellikle zamana bağlı süreç ve maliyet yönetimi boyutlarıyla BIM, yeni bir sürece taşınıyor.
Şırnak Üniversitesi Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) ve Teknofest Kulübü, "Okuldan Koda Robotik Yolculuk" projesi ile köy çocuklarını robotik kodlama ile buluşturdu.
Bilim insanları, su altında hızla kendi kendini onarabilen yeni bir poliüretan malzeme geliştirdi.
Çinli teknoloji devi Huawei, HarmonyOS ile çalışan iki dizüstü bilgisayarı tanıtarak kendi geliştirdiği işletim sistemini kişisel bilgisayarlarda (PC'ler) ilk kez kullandı.