Plastikteki yaygın kimyasallar, kalp hastalığından kaynaklanan 350 binden fazla ölümle ilişkilendirildi

Yayınlanan bir araştırmaya göre, gıda ambalajlarında, plastiklerde, losyonlarda ve şampuanlarda bulunan bir dizi kimyasalın kalp hastalığından kaynaklanan yüz binlerce ölümle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
eBioMedicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, ftalatlar olarak bilinen kimyasallar, 2018'de dünya çapında 350 binden fazla ölüme neden oldu.
Araştırmalara göre ölümlerin yaklaşık yüzde 75'i Asya, Orta Doğu ve Pasifik'te gerçekleşti ve bu da gelişmekte olan ülkelerde çoğalan plastik miktarına ilişkin artan endişeyi ortaya koydu.
Washington Post, araştırmayla ilgili haberinde, "Araştırmacılar, ftalatlara maruz kalmanın obezite ve metabolik bozukluklar gibi diğer risk faktörleriyle örtüştüğünü kabul ederken, bulgular plastiklerde kullanılan kimyasalların ciddi sağlık riskleri taşıdığına dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor." dedi.
Haberde, "Ftalatlar, plastiğe daha esnek, yumuşak veya esnek hale getirmek için eklenen bir dizi kimyasaldır. Ftalatlar losyonlarda, şampuanlarda ve parfümlerde kokuları korumak için kullanılabilir." bilgilerine yer verilerek ancak bazı araştırmacıların "her yerde bulunan kimyasallar" olarak adlandırdığı yaygın olan bu kimyasalların, bilim insanlarında büyük endişeye neden olduğu vurgulandı.
Habere göre epidemiyolojik çalışmalarda, ftalatların erkeklerde üreme sağlığı sorunları, kalp hastalıkları, obezite ve DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) ile ilişkilendirildiği bulundu. Amerika Birleşik Devletleri, gıda ambalajlarında dokuz farklı türde ftalat kullanımına izin veriyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dr. Öğr. Üyesi Belaynesh Chekol, Meta gibi önde gelen şirketlerin "zihin okuma" olarak adlandırılan çalışmalarına ilişkin, “Şirketler ve kuruluşlar bu teknolojiyi benimsediğinde, bireylerin özel düşüncelerine ve sırlarına erişerek onları kontrol etme ve manipüle etme gücüne sahip olacaklar.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye'nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacağız. Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz." dedi.
İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edilerek trafikte yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı.