AB nüfusu göç sayesinde 450 milyona ulaşarak rekor seviyeye ulaştı

Avrupa Birliği'ne göç, doğal nüfus düşüşünü dengeledi ve geçtiğimiz yılki rakamlara göre AB'nin nüfusu rekor seviye olan 450,4 milyona ulaştı.
Avrupa Birliği'nde 2012 yılından bu yana her yıl ölüm sayısı doğum sayısını geçiyor. Bu da, nüfus artışının tek itici gücünün göçmen akını olduğu anlamına geliyor.
Uzmanlar, yaşlanan nüfus ve düşük doğum oranları göz önüne alındığında, bunun sosyal güvenlik sistemleri açısından ciddi zorluklar yarattığını ve işgücü açığını daha da artırdığını belirtiyor.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 1 Ocak 2025 tarihindeki nüfus verilerini yayımladı.
Buna göre 2024 yılında 449,3 milyon olan AB toplam nüfusu, 1,07 milyon kişi artarak 2025'te 450,4 milyona çıktı.
Aynı dönemde doğal azalış 1,3 milyon oldu: Ölüm sayısı (4,82 milyon) doğum sayısını (3,56 milyon) geçti.
Net göçte ise 2,3 milyon artış oldu.
Almanya, Fransa ve İtalya, AB nüfusunun neredeyse yarısını (yüzde 47) oluşturuyor.
Nüfus 19 AB ülkesinde artarken, sekizinde düşüş görüldü. Büyüme oranına Malta liderlik etti (1.000 kişi başına +19,0), onu İrlanda (+16,3) ve Lüksemburg (+14,7) izledi. En keskin düşüşler Letonya'da (-9,9), Macaristan'da (-4,7), Polonya'da ve Estonya'da (her ikisinde de -3,4) kaydedildi.
Eurostat'a göre, nüfus artışı son on yılda yavaşladı: 1960'larda AB nüfusu yılda 3 milyon kişi artarken, 2005-2024 yılları arasında bu rakam 0,9 milyona düştü. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist işgalciler, işgal altındaki Batı Şeria'da saldırılar ve baskınlar düzenlediği Tulkerim'de Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, nükleer programlarının barışçıl amaç taşıdığını ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında yürütüldüğünü söyledi.
İşgal ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şehit sayısı son 24 saatte 61 artarak 57 bin 823'e yükseldi.
Pakistan'da etkili olan muson yağışlarının yol açtığı sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 98'e, yaralı sayısı ise 185'e yükseldi.