BM: Esad rejiminin devrilmesinden bu yana 400 bin Suriyeli ülkelerine döndü

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), yaklaşık 400 bin Suriyelinin, Beşşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından ülkelerine geri döndüğünü açıkladı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Celine Schmitt, yaklaşık 400 bin Suriyeli mültecinin Beşşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından ülkelerine geri döndüğünü, bu süreçte ülke içinde yerinden edilmiş 1 milyondan fazla kişinin de evlerine döndüğünü belirtti.
Schmitt, yeterli finansman sağlanmadığı takdirde bu yıl için öngörülen 1,5 milyon kişinin geri dönemeyip, dönenlerin yeniden yerinden edilme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.
Schmitt, "8 Aralık 2024'te Beşşar Esed rejiminin devrilmesinden bu yana yaklaşık 400 bin Suriyeli mülteci, komşu ülkelerden geri döndü. Yaz dönemi, gönüllü geri dönüşler için kritik bir an ve kaçırılmaması gereken bir fırsat penceresi olacak ancak bu geri dönüşleri başarılı ve sürdürülebilir kılmak için Suriyelilerin barınma, geçim kaynakları, koruma ve hukuki yardım konularında desteğe ihtiyaçları olacak." dedi.
Suriye'ye yönelik insani yardımların istikrar için önemli olduğunu vurgulayan Schmitt, "BMMYK'nin karşı karşıya olduğu ciddi fon kesintileri milyonlarca hayatı riske atıyor. Suriye'de yaklaşık 16,7 milyon kişi (nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı), bir tür insani yardıma ihtiyaç duyuyor. 7,4 milyondan fazla Suriyeli, hala ülke içinde yerinden edilmiş durumda." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), siyonist rejimin ateşkes anlaşmasını bozmasından bu yana Gazze'de 420 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı.
Kolombiya'nın Huila bölgesinde bir polis karakoluna düzenlenen bombalı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti. 24 kişi de yaralandı.
Filipinler'de, Çin bayraklı ‘Hong Hai 16’ adlı geminin alabora olması sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Burkina Faso'nun güneydoğu kesiminde ordu güçlerine yönelik yapılan saldırıda, en az 20 askerin öldüğü bildirildi.