30 yıl burnunda küpe ile yaşadı

Yaklaşık 30 yıldır farkında olmadan burnundaki küpe ile yaşayan Recep Usta (70), burun kanaması ve burun tıkanıklığı nedeniyle başvurduğu hastanede sağlığına kavuştu.
70 yaşındaki Recep Usta, yıllardır farkında bile olmadığı bir sağlık sorunuyla mücadele etti. Nefes almakta zorlanma, burun kanaması, tıkanıklık, burun akıntısı ve baş ağrıları şikâyetleriyle Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran hastanın burnuna yıllar önce bir küpe kaçtığı belirlendi.
Küpenin ne zaman ve nasıl burnuna girdiğini hatırlamayan Usta, burnundaki cismin farkında olmadığını belirtirken, doktorlar tarafından yapılan muayenede ise söz konusu cismin tahminen en az 30 yıldır hastanın burnunda olduğu kanısına varıldı.
Hastanede KBB uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, yaşanan ilginç olaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Burnunda bulunan küpenin tamamen örtüyle kaplanmış olduğunu gördük. Bu, en az 20-30 yıl önce olmuş bir durumu işaret ediyor. Hastanın burnunda genize yakın bölgede kabarık bir et oluşumu fark ettik. Tomografi çektiğimizde, burnunda yabancı bir cismin bulunduğunu net bir şekilde gördük. Çocuklarda burna yabancı cisim kaçma vakaları ile sıkça karşılaşıyoruz. Ancak yetişkinlerde böyle bir durumda cismin yıllarca varlığını sürdürmesi oldukça nadirdir. Eğer küpe daha da geriye gitseydi, çok ciddi enfeksiyonlar ve sağlık sorunları gelişebilirdi. Neyse ki başarılı bir operasyonla hasta tüm şikâyetlerinden kurtuldu." dedi.
Yapılan operasyon ile sağlığına kavuşan ve şikâyetlerinden kurtulan Recep Usta, "Burnumda bir küpe olduğunu hiç fark etmemiştim. Ne zaman girdiğini bilmiyorum. Aklım ermediği yaşlarda olduğu için hatırlamam mümkün değil ama 60 yıldan fazla bir süredir orada olduğunu düşünüyorum. Eşimle şakalaşıyoruz bu olayla ilgili… Acaba sen mi koydun? Diye takılıyorum ." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çölyak hastalarının yaşam kalitesini düşüren en büyük sorunun glütensiz ürünlere erişimdeki ekonomik engeller olduğunu belirten Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Altay, yüksek maliyet ve sınırlı ürün bulunabilirliğinin, çölyaklı bireylerin sosyal ve eğitim hayatını zorlaştırdığını belirtti.
Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor; bu durum bir çok kronik sorunu da beraberinde getiriyor.
Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu söylüyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Glütenin sindirim sağlığını ve enerji metabolizmasını desteklemek gibi artı yönleri olsa da bazı kişilerde başta çölyak olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği unutulmamalı.” dedi.