BM'den Güney Sudan'a çağrı: Çatışmaları durdurun, siyasi diyaloğa dönün

BM Güvenlik Konseyi, çatışmaların yeniden tırmandığı Güney Sudan'da tüm taraflara derhal silahları bırakma ve siyasi sürece dönme çağrısı yaptı. Barış Gücü Misyonu'nun görev süresi ise bir yıl daha uzatıldı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, son haftalarda yeniden şiddetlenen çatışmalar nedeniyle Güney Sudan'daki tüm taraflara derhal çatışmaları durdurma ve siyasi diyaloğa geri dönme çağrısında bulundu.
Perşembe günü yapılan oylamada kabul edilen kararla, Güney Sudan'daki BM Barış Gücü Misyonu'nun (UNMISS) görev süresi 30 Nisan 2026'ya kadar uzatıldı. Karar, 12 üyenin lehte oyuyla kabul edilirken, Rusya, Çin ve Pakistan oylamada çekimser kaldı.
Kararda, ülke genelindeki tüm silahlı grupların ve tarafların derhal şiddeti sona erdirmesi, sivillere yönelik saldırıların durdurulması ve kapsamlı bir siyasi sürece katılım sağlanması gerektiği vurgulandı.
BM Güvenlik Konseyi, özellikle sivillere karşı "varil bombalarının rastgele kullanıldığına" ilişkin raporlar nedeniyle derin endişe duyduğunu ifade etti. Konsey, sahadaki güvenlik koşullarına göre UNMISS'in yetki ve personel sayısında değişikliğe gidilebileceğini de belirtti.
Kararda ayrıca, 2018 yılında imzalanan barış anlaşmasının uygulanmasındaki ciddi gecikmeler ve seçimlerin iki yıl ertelenerek 2026'ya ötelenmesi de "kaygı verici" olarak değerlendirildi. Güvenlik Konseyi, seçimlerin yapılabilmesi için güvenli ve istikrarlı bir ortamın oluşturulmasının öncelikli hedef olması gerektiğini vurguladı.
Bu seçimlerin, Güney Sudan'daki geçiş sürecini tamamlayacak ve kalıcı barışa zemin hazırlayacak kritik bir dönüm noktası olduğu kaydedildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim devam ederken, Pakistan'dan yapılan açıklamada, "Şimdiye kadar Hindistan'ın İsrail yapımı tam 77 SİHA'yı düşürdük" denildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Polonya Başbakanı Donald Tusk, herhangi bir saldırı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini öngören bir savunma maddesi içeren yeni bir iş birliği ve dostluk anlaşması imzaladı.
Siyonist rejimin uyguladığı abluka nedeniyle Gazze'de 65 binden fazla çocuğun açlık kaynaklı ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
ABD'de, Filistin'e destek verdiği için haftalardır gözaltında tutulan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, serbest bırakıldı.