Dünya Gıda Programı: Yardıma ulaşmaya çalışan sivillere yönelik şiddet kabul edilemez

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), siyonist işgalciler tarafından Gazze'de yardım bekleyenlere karşı ateş açılmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), işgal ordusunun Gazze Şeridi'nde yardım alabilmek için bekleyen Filistinlileri hedef aldığı ve 73 kişinin katledildiği, 150'den fazla kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki topluluklara hayati gıda yardımı ulaştırmak üzere 25 kamyonluk bir WFP konvoyunun, 20 Temmuz sabahı, kuzeydeki Zikim Sınır Kapısı’ndan geçtiği belirtilerek,, "Zikim kapısının ötesindeki son kontrol noktasını geçtikten kısa bir süre sonra konvoy, acilen ihtiyaç duyulan gıda kaynaklarına erişmek için çaresizce bekleyen büyük bir sivil kalabalığıyla karşılaştı. Konvoy yaklaşırken, çevredeki kalabalık İsrail tankları, keskin nişancılar ve diğer silah atışlarının hedefi oldu. Bu trajik olay nedeniyle derin endişe ve üzüntü içindeyiz." denildi.
Olayda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğine ve çok daha fazlasının da ciddi şekilde yaralandığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu insanlar sadece kendileri ve aileleri için açlık sınırında hayatta kalabilecekleri yiyeceğe ulaşmaya çalışıyordu. Bu korkunç olay, Gazze'de yürütülen insani yardım operasyonlarının ne kadar tehlikeli koşullarda gerçekleştiğini bir kez daha ortaya koyuyor." diye belirtildi.
Açıklamada ayrıca, "Şiddet olayı, israil yetkililerinin insani yardım operasyon koşullarının iyileşeceğine dair teminatlarına rağmen gerçekleşti. Bu teminatlar, yardım konvoylarının güzergâhlarında hiçbir aşamada silahlı kuvvetlerin bulunmayacağı ve müdahale etmeyeceği sözünü de içeriyordu. İnsani yardım konvoylarının yakınında veya üzerinde katiyen hiçbir silahlı grup bulunmamalıdır. Bu, çatışmanın tüm taraflarına defalarca iletilmiştir. İnsani misyonlar, yardım konvoyları ve gıda dağıtımları yakınındaki silahlı saldırılar derhal durdurulmalıdır. Yardım arayan sivillere yönelik herhangi bir şiddet kesinlikle kabul edilemez." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, "WFP olarak, sivillerin ve hayat kurtarıcı yardımları ulaştıran tüm insani yardım çalışanlarının korunması çağrımızı yineliyoruz. Konvoylara eşlik eden ekiplerimiz, başkalarının hayatını kurtarmaya çalışırken kendi hayatlarını riske atmak zorunda kalmamalıdır. Bu temel koşullar sağlanmadan, Gazze Şeridi genelinde hayat kurtarıcı yardımları sunmamız mümkün değildir." denildi.
Açıklamada, Gazze’deki açlık krizine de dikkat çekilerek, "Gazze'deki açlık krizi daha önce görülmemiş boyutlara ulaştı. İnsanlar, insani yardıma ulaşamama nedeniyle ölüyor. Yetersiz beslenme artıyor. 90 bin kadın ve çocuk acil tedaviye ihtiyaç duyuyor. Her 3 kişiden 1'i günlerce hiçbir şey yemiyor. Gıda yardımı, çoğu insanın gıdaya erişmesinin tek yoludur çünkü yerel pazarda bir kilogramlık unun fiyatı 100 ABD dolarının üzerindedir." açıklaması yapıldı.
Açıklamada, Gazze için ateşkes çağrısı da yapılarak, "Kararlaştırılmış bir ateşkes uzun zamandır gecikmiştir. Tüm rehineler serbest bırakılmalı ve insani yardım çalışanları; Gazze Şeridi'nin neresinde olurlarsa olsunlar, Gazze’deki sivillere hayati gıda yardımlarını tutarlı, öngörülebilir, düzenli ve güvenli bir şekilde ulaştırabilmelidir. WFP hazırdır. Yakın bölgelerde gıda stoklarımız, sahada deneyimli ekiplerimiz ve geniş çaplı müdahalelere yönelik kanıtlanmış sistemlerimiz var. Daha önce yaptık, yine yapabiliriz. Uluslararası toplumu ve tüm tarafları, Gazze'de açlık çeken halka hayat kurtarıcı gıda yardımının güvenli, engelsiz ve ulaşılabilir biçimde sağlanması için acilen harekete geçmeye ve destek olmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki açlığın yaygınlaştığını, buradaki durumun insan eliyle oluşturulan bir felaket olduğunu açıkladı.
Cezayir'in ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Sonatrach, ülkenin çeşitli bölgelerinde yapılacak hidrokarbon arama faaliyetlerini kapsayan toplam 600 milyon dolar değerinde 5 uluslararası anlaşma imzaladı.
ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) Direktör Vekili Todd Lyons, sabıka kaydı olmasa bile ülkede yasa dışı bulunan herkesin hedef alınacağını açıkladı.
Pakistan'ın güneyindeki Belucistan eyaletinde aşiretler arasında çıkan silahlı çatışmada, 6 kişi hayatını kaybetti.