OPEC+, ağustos ayında petrol üretimini arttıracak
Yedi üyeli OPEC+ grubu, ağustos ayında petrol üretimini günde 188 bin varil artırma konusunda prensipte anlaşmaya vardı.
Müzakerelere yakın kaynaklardan birinin Interfax'a verdiği bilgiye göre, OPEC+ gönüllü ülkelerinden yedisi (Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Cezayir, Kuveyt, Kazakistan ve Umman), Ağustos ayında petrol üretimini günde 188 bin varil (bpd) artırma konusunda prensipte anlaşmaya vardılar.
Kararın, grubun bugünkü toplantısında resmen onaylanması bekleniyor.
OPEC+ üyesi yedi ülke şu anda 1,65 milyon varil/günlük arz kısıtlamasını yeniden uygulamaya koyuyor (Mayıs ayında ittifaktan ayrılan BAE de dahil). Mevcut genişleme programına göre, ülkelerin bu kısıtlamaları kaldırmak için Ağustos ve Eylül ayları için kotalarını her ay 188 bin varil/gün artırmaları gerekecek.
Mart ayından bu yana, OPEC anlaşmasına katılan ülkeler, ABD ve işgal rejiminin saldırılarının ardından İran'ın, bu ülkelerin küresel pazarlara petrol ihraç ettiği Hürmüz Boğazı'nı kapatması nedeniyle kotalarına uygun olarak üretimlerini artıramadılar. Açık yaklaşık 8 milyon varil/gün civarında. Rusya da izin verilen üretim seviyesinin altında kalıyor.
Aynı zamanda Kazakistan, izin verilen üretim seviyesini önemli ölçüde, neredeyse iki katı kadar, günde 1 milyon varil aşıyor; oysa ülkenin bu yılın Temmuz ayına kadar daha önce kesilmemiş üretimi telafi etmesi gerekiyordu. Bu yapılmadı ve telafi süresi yıl sonuna kadar uzatıldı. "Borç" için yeni bir geri ödeme planı henüz sunulmadı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Pakistan medyasına göre İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki bir sonraki görüşme turunun muhtemelen İslamabad'da veya İsviçre'nin Bürgenstock kentinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ordusunun son bir haftada gerçekleştirdiği saldırılarda 106 füze, yaklaşık 2 bin 200 silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve 1730'dan fazla güdümlü bomba kullandığını açıkladı.
HAMAS Sözcüsü Hazım Kasım, işgal medyasında HAMAS'ın askeri kapasitesine ilişkin öne sürülen iddiaların, Gazze'ye yönelik saldırıları ve ateşkes ihlallerini meşrulaştırma amacı taşıdığını belirterek, medya kuruluşlarını bu tür haberleri aktarırken dikkatli olmaya çağırdı.
İşgalci siyonist rejimin Gazze'deki soykırım ve katliamlarında yapay zekâ tabanlı hedefleme sistemlerini kullandığına ilişkin veriler yeniden dünya gündemine taşındı.