Pakistan, Hindistan saldırısına karşı Ulusal Komuta Otoritesi'ni topladı
Pakistan, Hindistan'ın askeri üslere düzenlediği saldırıya karşılık "Bunyan-ul Mersus" operasyonunu başlattı. Nükleer silahların kontrolünden sorumlu en üst düzey yapı olan Ulusal Komuta Otoritesi de acil toplantıya çağrıldı.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, bu sabah ülkenin füze, nükleer silahlar ve diğer stratejik varlıklarını denetleyen Ulusal Komuta Otoritesi'ni (NCA) acil toplantıya çağırdı. Bu gelişme, Hindistan'ın Pakistan'daki askeri üslere yönelik saldırısının ardından geldi.
Pakistan, söz konusu saldırıya karşılık olarak "Bunyan-ul Mersus" adını verdiği bir askeri operasyon başlattığını duyurdu.
Ulusal Komuta Otoritesi, Pakistan'ın nükleer silah politikasını belirleyen ve stratejik kararları alan en üst düzey güvenlik yapısı olarak biliniyor. Sivil ve askeri liderlerden oluşan bu otorite, aynı zamanda ülkenin tüm nükleer ve füze programlarını denetliyor. Şubat 2000'de kurulan yapı, Pakistan'ın nükleer stratejisinin temel taşı olarak görülüyor.
Pakistan'ın önde gelen haber kanallarından Samaa News, toplantıya üst düzey askeri ve sivil liderlerin katıldığını bildirdi. Toplantının gündeminde, mevcut güvenlik durumu, olası diplomatik ve savunma yanıtları, ulusal caydırıcılık hazırlıkları ve değişen bölgesel dengelerin yer aldığı ifade edildi.
Öte yandan Hindistan, nükleer silahlar konusunda "ilk kullanım yok" (no first use) politikasına bağlı olduğunu belirtiyor. Buna karşılık Pakistan, varoluşsal bir tehdit algılaması durumunda nükleer silah kullanma hakkını saklı tuttuğunu vurguluyor.
Şahbaz Şerif'in başkanlığında toplanan Ulusal Komuta Otoritesi'nin, Hindistan'a karşı nasıl bir strateji izleneceği konusunda kritik kararlar alması bekleniyor. Gerilim tırmanırken gözler iki nükleer güç arasında yaşanabilecek yeni gelişmelere çevrildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya ait dondurulmuş varlıklara el koyma girişiminin Brüksel’in Moskova’ya karşı açık bir savaş ilanı anlamına geleceğini belirtti.
Estonya, Rusya ile olan güneydoğu sınırı boyunca Baltık Savunma Hattı projesi kapsamında ilk beton sığınakları kurmaya başladı.
Avrupa Birliği, 1 Temmuz 2026’dan itibaren AB dışından gelen 150 euro altı tüm küçük paketlere 3 euro sabit gümrük vergisi uygulayacak. Düzenleme, Çin’in düşük maliyetli e-ticaret modeline darbe olarak değerlendiriliyor.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy, Donetsk cephesinde Rus ordusuna karşı yürütülen karşı saldırılarda Pokrovsk'un kuzeyinde yaklaşık 16 kilometrekarelik alanın yeniden Ukrayna kontrolüne geçtiğini bildirdi.