Siyonist rejim destekçisi Jose Antonio Kast Şili'nin yeni başkanı oldu
Siyonist rejime açık desteğiyle bilinen, eski bir Nazi yetkilisinin oğlu olan aşırı sağcı Jose Antonio Kast, Şili'de devlet başkanlığı seçimlerini kazanarak göreve geldi. Kast'ın zaferi ülkede ve uluslararası alanda tartışmaları beraberinde getirdi.
Şili'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde, siyonist rejim yanlısı söylemleri ve aşırı sağ politikalarıyla öne çıkan Jose Antonio Kast, sandıktan birinci çıkarak ülkenin yeni başkanı oldu. Kast, siyonist rejime yönelik sert eleştirileriyle bilinen ve 7 Ekim 2023 sonrası diplomatik ilişkileri askıya alan mevcut Devlet Başkanı Gabriel Boric'in yerine görevi devralacak.
Kampanya süreci boyunca Boric'in dış politikasını hedef alan Kast, özellikle siyonist rejimle ilişkilerin kesilmesini "ideolojik ve sorumsuz" olarak nitelendirmiş, bu adımları "düzeltme" vaadinde bulunmuştu. Kast, Mart 2024'te sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda Boric'i "antisemitizmle" suçlamış, Şili'nin siyonist rejimi uluslararası savunma fuarından dışlamasını sert ifadelerle eleştirmişti.
Siyonist rejime desteğini açıkça dile getiren Kast, HAMAS'ın 7 Ekim 2023'teki eylemlerini "tam ve koşulsuz" şekilde kınadığını açıklamış, Boric hükümetinin işgal büyükelçisini geri çağırma kararını ise "Şili için yeni bir utanç" olarak nitelemişti. Nisan 2024'te ise İran'ın siyonist rejime yönelik saldırısını gerekçe göstererek bölgesel tehdit söylemini büyütmüş, hükümeti "zayıflık ve deneyimsizlikle" suçlamıştı.
Kast'ın seçilmesi, ailesinin geçmişi nedeniyle de yoğun tartışmalara yol açtı. Babası Michael Kast'ın, 1942 yılında Nazi Almanyası'nda Ulusal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne (NSDAP) üye olduğu, bu durumu belgeleyen resmi kayıtların bulunduğu biliniyor. Kast, geçmişte yaptığı açıklamalarda babasını savunarak, Nazi ordusuna katılımın "zorunlu askerlik" kapsamında gerçekleştiğini ileri sürmüştü.
Resmî sonuçlara göre Kast, seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 58'ini alarak rakibini geride bıraktı. Rakibi yenilgiyi kabul ederek Kast'ı tebrik etti. Aşırı sağcı, muhafazakâr ve Katolik kimliğiyle tanınan Kast, Augusto Pinochet diktatörlüğünün sona ermesinden bu yana Şili'nin en sağcı devlet başkanı olarak değerlendiriliyor.
Kampanyasında güvenlik politikalarını sertleştirme, suçla mücadele ve çoğu Venezuelalı olmak üzere yüz binlerce düzensiz göçmeni sınır dışı etme vaatlerinde bulunan Kast'ın, özellikle siyonist rejimle ilişkiler konusunda Boric döneminden köklü bir politika değişikliğine gitmesi bekleniyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir yakıt ikmal uçağının Karayipler’de sivil bir yolcu uçağının uçuş rotasını kesmesi, hava güvenliği konusunda Washington’a yönelik ciddi eleştirileri yeniden gündeme getirdi. Curaçao’dan New York’a gitmekte olan JetBlue uçağı, olası bir çarpışmayı önlemek için tırmanışını durdurmak zorunda kaldı.
Avustralya liderleri, Sidney'deki Bondi Plajı'nda meydana gelen ve birçok kişinin ölümüyle sonuçlanan toplu silahlı saldırının ardından silah yasalarını güçlendirmek için kararlı adımlar atma konusunda anlaştılar.
Rusya, NATO Genel Sekreteri'nin geniş çaplı bir savaşa hazırlanma çağrısına tepki gösterdi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile savaşı sona erdirmeye yönelik girişimler kapsamında, ülkesinin NATO’ya katılma hedefinden vazgeçebileceğini açıkladı. Zelenskiy, pazar günü Berlin’de ABD’li temsilcilerle yaklaşık beş saat süren görüşmeler gerçekleştirdi.