"Yeni ortaöğretim modeli mağduriyet üretmemelidir"

Eğitim-öğretim yılsonu değerlendirmesi yapan Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanlığı, yeni ortaöğretim modelinin mağduriyet üretmemesi gerektiğini belirtti.
Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanlığı, 2018-2019 eğitim-öğretim yılsonu değerlendirmesi kapsamında yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, son yıllarda eğitim alanında başarılı reformlara imza atmış ülkelerin; öğretmenlerinin niteliğini artırmak, okulların kapasitelerini geliştirmek, eğitim ortamlarını zenginleştirmek, sadece bilgi sunmak değil karakter eğitimini de önceleyecek şekilde hareket etmekte olduğu ifade edildi.
Açıklamada, "Öğretmenlerin işlerinden memnuniyetleri ya da memnuniyetsizlikleri, eğitimin niteliğini, dolayısıyla ülkenin geleceğini ilgilendirmektedir. Başta Millî Eğitim Bakanlığı olmak üzere, sorumluluk sahibi herkes, öğretmenlerin içinde yaşadığı durumun 'Mutsuz mecburlar' üretme potansiyeline sahip olduğunun farkına varmalı ve bütünsel çözüm üretme gayreti içine girmelidir." denildi.
Sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılarak sözleşmeli öğretmenlere verilen sözlerin de yerine getirilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "Ek gösterge vaadi artık yerine getirilmelidir. Eğitimcilere yönelik şiddete karşı yasal düzenleme yapılmalıdır. Yeni ortaöğretim modeli, mağduriyet üretmemelidir. 2023 Eğitim Vizyonu'ndaki belirsizlikler giderilmeli; hedefler, öngörülen takvim dâhilinde gerçekleştirilmelidir. Yönetici görevlendirme sürecindeki belirsizlikler giderilmelidir." denildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; "Öğretmensiz sınıf kalmamalı, atamalar kadrolu yapılmalıdır. Yer değişikliği sürecindeki aksaklıklar giderilmelidir. Öğretmenlerin haklarını garanti altına alacak ve öğretmene destek olacak bir meslek kanunu beklentisi karşılanmalıdır. Kariyer basamakları sistemi mesleki gelişim esasında yeniden kurgulanmalıdır. Okulların donanım ihtiyacı karşılanmalı, okullara doğrudan ödenek tahsis edilmelidir. Eğitimin kalitesinin artırılması, hizmetli ve memurlarımızın haklarının geliştirilmesine bağlıdır. Eğitim kurumlarının hizmetli ve memur ihtiyacı karşılanmalıdır. Eğitim politikaları ortak aklın ürünü olmalıdır." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından, yarın Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/İngilizce), pazar günü ise Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) gerçekleştirilecek.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçe süreçlerini dijital platformlarla hızlandırıyor, yapay zekâ destekli projelerle kamu kaynaklarını daha verimli ve veriye dayalı şekilde yönetiyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar, kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımını hedefliyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2025 Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı kapsamında gerçekleştirilecek 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumlarına başvuran adayların sınava giriş belgeleri erişime açıldı.
Bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturmak ve toplumsal bilinç düzeyini artırmak amacıyla hazırlanan "Güçlenmek: Bağımlılıktan Esenliğe" bülteni yayımlandı. Bülten bağımlılığın bireyler üzerindeki etkilerini, önleyici müdahale programlarına ilişkin bilgileri ve toplumsal yansımalarını içeriyor.