Venezuela'daki depremlerde ölü sayısı 6 bin 438'e yükseldi
Venezuela'da 24 Haziran'da meydana gelen iki büyük depremin ardından hayatını kaybedenlerin sayısı 6 bin 438'e çıktı. Yaralı sayısı 16 bin 740 olarak açıklanırken, en ağır yıkımın yaşandığı La Guaira'da on binlerce yapıda hasar tespit edildi.
Venezuela'da 24 Haziran'da meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki depremin ardından bilanço ağırlaşmaya devam ediyor.
Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, son açıklamasında depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 137 artarak 6 bin 438'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 16 bin 740 olduğunu bildirdi. Can kayıplarının büyük bölümünün depremlerden en fazla etkilenen La Guaira eyaletinde yaşandığı belirtildi.
La Guaira'da 59 binden fazla konutta hasar tespit edildi
Felaketin merkezlerinden La Guaira'da yürütülen hasar tespit çalışmalarında 59 bin 109 konut incelendi.
Bu yapılardan 34 bin 680'i oturulabilir, 13 bin 733'ü kısıtlı kullanıma uygun, 10 bin 696'sı ise yüksek riskli olarak sınıflandırıldı.
Hükümet ayrıca afetzedelere yönelik konut çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar 335 konutun hak sahiplerine teslim edildiği açıklandı.
Depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmalarında 6 bin 462 kişinin kurtarıldığı bildirildi.
Kayıplarla ilgili belirsizlik sürüyor
Depremlerin üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen ülkede kayıp kişilerin sayısına ilişkin net bir resmi rakam bulunmaması dikkati çekiyor.
18 Ağustos tarihli yerel basın haberlerinde, özellikle La Guaira'ya bağlı Caraballeda'da enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü, ailelerin kayıp yakınlarından haber almaya çalıştığı ve bazı cenazelerin kimlik tespiti yapılmadan defnedildiğine yönelik iddiaların bulunduğu aktarılıyor.
İki deprem 39 saniye arayla meydana geldi
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre 24 Haziran'da Venezuela'da 39 saniye arayla 7,2 ve 7,5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.
Depremler başta La Guaira ve başkent Caracas olmak üzere ülkenin geniş bir bölümünde hissedilirken, çok sayıda yapı yıkıldı veya ağır hasar gördü.
Felaketin ardından kurtarma, sağlık ve yeniden imar çalışmalarına çok sayıda kamu görevlisi, gönüllü ve uluslararası arama-kurtarma ekibi katıldı.
Yeniden imar çalışmaları sürüyor
Venezuela hükümeti, deprem bölgelerinde enkaz kaldırma, konutların yeniden inşası ve afetzedelere yönelik yardım çalışmalarını sürdürüyor.
Daha önce Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), depremlerin doğrudan yol açtığı maddi hasarı 6,7 milyar dolar olarak hesaplamıştı. Dünya Bankası Grubu ise doğrudan maddi hasarın 19,6 milyar dolara ulaştığını tahmin etmişti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sırbistan'ın farklı bölgelerinde yüksek sıcaklık ve kuraklığın etkisiyle çıkan orman yangınlarına müdahale devam ederken, olaylarda bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Moskova, Ukrayna'nın Rusya topraklarının derinliklerindeki askeri ve sanayi hedeflerine yönelik saldırılarda İngiltere yapımı insansız hava araçlarını kullandığına ilişkin haberlerin ardından Londra'yı "ağır bir bedel ödemekle" tehdit etti.
Pekin Yabancı Çalışmalar Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünün 2017'de başlayan hazırlık sürecinin tamamlandığı ve Çin Eğitim Bakanlığının onayının ardından ilk öğrencilerin Eylül 2026'da ders başı yapmasının planlandığı bildirildi.
Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO), Hürmüz Boğazı'ndan Umman yönüne çıkış yapan bir ticari geminin kimliği belirsiz bir mermiyle vurulduğunu bildirdi. Saldırıda bir mürettebatın hayatını kaybettiği, geminin motor bölümünün hasar gördüğü ve denizde çevre kirliliği oluşmadığı belirtildi.