Yunanistan'da "telefon dinlenmesi skandalı" siyasi krize yol açtı

Yunanistan’da, 3. büyük siyasi parti konumundaki sosyalist PASOK’un yeni liderinin, telefon görüşmelerinin dinlenmesi skandalı, ülkede siyasi krize yol açtı.
Skandal, üç yıllık iktidarı döneminde, muhalefetten ilk kez bu kadar yoğun tepkilerle karşı karşıya kalan Başbakan Kiriakos Miçotakis'i zor durumda bıraktı.
Yunanistan istihbarat teşkilatı EYP Başkanı Panayiotis Kontoleon ile Kiriakos Miçotakis’in yeğeni ve çok yakın çalışma arkadaşı, Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis’in, Cuma günü birkaç dakika arayla istifalarına yol açan skandal, her geçen gün yeni boyutlar kazanıyor.
Bu çerçevede, Pasok lideri Andrulakis’in cep telefonunun, “Predator” adlı bir casus yazılım programından başka, “Yabancı ülkelerin istihbarat teşkilatlarının talebi” üzerine, EYP tarafından “yasal olarak” da dinlendiği ortaya çıktı.
Kathimerini Gazetesi, Andrulakis’in cep telefonunun dinlenmesi talebinin “Ukrayna ve Ermenistan istihbarat teşkilatlarından geldiğine dair bilgiler bulunduğunu” ileri sürdü.
Miçotakis, istihbarat teşkilatı başkanı ve “Predator” casus yazılım programını satan firmanın sahibi ile bazı iş ilişkileri bulunduğu iddiaları üzerine, yeğeni ve Başbakanlık Genel Sekreteri Dimitriadis’e de istifası etmesini söyledi.
Yunanistan İletişim Gizliliğini Koruma Kurumu’nun (ADAE) son raporuna göre, ülkede geçen yıl (2021) “milli güvenlik” gerekçesiyle 15 bin 475 telefonun dinlenmesine izir verildi. 2020’de 13 bin 751, 2019’da ise 11 bin 680 izin verilmişti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Malezya İçişleri Bakanı Saifuddin Nasution Bin İsmail ile bir araya geldi
Libya'da, Derna kentinde çöken 2 barajın yol açtığı sel felaketine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 8 yetkilinin tutuklanması talimatı verildi.
Karabağ bölgesindeki Hankendi'nde bir yakıt deposunda meydana gelen patlamada, ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.
Nijerya'da kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 94'e çıktı.