Yunanistan Filistin için sokağa çıktı: 106 noktada "Özgür Filistin" eylemi
Yunanistan'da 9 Ağustos, Filistin'e destek için ülke çapında eylem gününe dönüştü. Kentlerden köylere, adalardan dağlık bölgelere kadar 106 farklı noktada düzenlenen gösterilerde Filistin bayrakları dalgalandırılırken, Gazze'deki soykırım ve işgalci rejime verilen destek protesto edildi.
Yunanistan'ın dört bir yanında binlerce kişi Filistin halkıyla dayanışma için meydanlara çıktı.
Yerel basında yer alan bilgilere göre, ülke genelinde 106 farklı noktada düzenlenen eylemlerde Gazze'deki saldırıların sona erdirilmesi ve Filistin halkıyla dayanışma çağrısı yapıldı.
Eylemlerin yalnızca büyük kentlerle sınırlı kalmaması dikkat çekti. Şehirlerin yanı sıra köyler, adalar ve dağlık bölgelerde de gösteriler düzenlenirken, Filistin bayrakları Yunanistan'ın farklı bölgelerinde meydanları doldurdu. Girit'teki Hanya ve Gavdos da eylemlerin gerçekleştirildiği noktalar arasında yer aldı.
Atina'da binlerce kişi yürüdü
Başkent Atina, ülke genelindeki eylemlerin en geniş katılımlı merkezlerinden biri oldu. Göstericiler Monastiraki Meydanı'nda bir araya geldikten sonra Filistin bayrakları ve sloganlar eşliğinde Sintagma Meydanı'na yürüdü.
Yerel basın, eylemi Filistin için düzenlenen ülke çapındaki dayanışma gününün başkentteki ana gösterilerinden biri olarak aktardı.
Göstericiler Gazze'deki saldırıların ve ablukanın sona erdirilmesini isterken, Yunanistan hükümetinin işgalci rejimle ilişkileri ve politikaları da protesto edildi.
Yunanistan'daki Filistin dayanışma hareketinin çağrısında, Gazze'deki soykırım, işgal ve abluka devam ederken sessiz kalınmaması gerektiği vurgulandı.
Adalar da Filistin için meydanlara çıktı
Eylemlerin ülkenin adalarına kadar yayılması dikkat çekti. Gavdos'un da aralarında bulunduğu çok sayıda ada ve turistik bölgede Filistin'e destek gösterileri düzenlendi. Böylece Filistin meselesi, yalnızca Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerin değil, Yunanistan'ın farklı coğrafyalarının ortak gündemlerinden biri haline geldi.
İşgalci rejimden Yunanistan'daki Yahudilere uyarı
Eylemlerin geniş kapsamı, işgalci rejimin de dikkatini çekti. İşgalci rejimin Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'daki Yahudilere yönelik uyarısında düşük profilde kalmaları, dikkat çekmemeleri ve kimliklerini belli edecek davranışlardan kaçınmaları çağrısında bulundu.
Yunanistan'daki Filistin yanlısı gösterilerin kapsamı ve yoğunluğu, bu uyarının da gündeme gelmesine neden oldu.
106 farklı noktaya yayılan gösteriler, Gazze'deki saldırılar sürerken Yunanistan'da Filistin'e yönelik toplumsal desteğin ülkenin farklı kesimlerinde görünür biçimde devam ettiğini ortaya koydu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgal ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar nedeniyle son 24 saatte 6 kişi yaralanırken saldırıların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana toplam can kaybı 73 bin 386 olarak bildirildi.
Güney Afrika'da belgesiz göçmenlere yönelik denetimlerin sıkılaştırılması ve zaman zaman şiddete dönüşen göçmen karşıtı protestolar, son aylarda 178 binden fazla Afrikalı göçmenin ülkeyi terk ederek ülkelerine dönmesine yol açtı.
ABD, İran'a yönelik deniz ablukasını genişletirken, bölgedeki askeri varlığını da artırıyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 9 Ağustos itibarıyla 55 ticari geminin rotasının değiştirildiğini, 2 geminin durdurulduğunu ve 2 geminin de denetlendiğini açıkladı.
Nijerya ordusu, ülkenin kuzeybatısındaki Zamfara eyaletinde yolculuk yaptıkları sırada silahlı kişilerce kaçırılan 33 kişiyi düzenlediği operasyonla kurtardı.