Madde bağımlılığı sorununun gençler arasında hızla yayıldığını belirterek ailelerin bu konuda daha aktif rol alması gerektiğini vurgulayan Davranış bilimci Korkut Daban, "Aile içindeki açık iletişim, bağımlılıkla mücadelede kritik bir unsurdur. Gençler, sorunlarını aileleriyle paylaşacak güvenli bir ortam bulmalı." dedi.
Davranış bilimci Korkut Daban, okulların açılması sonrası gençlerin sosyal çevrelerinde yaşanan değişimlere ve madde bağımlılığına karşı alınabilecek önlemlere dikkat çekti.
Daban, gençlerin madde bağımlılığı ve kötü alışkanlıklara bulaşmamasının yolunun aile içi iletişimle gerçekleşebileceğine vurgu yaptı.
Daban, "Özellikle yaz tatilinin ardından genç ergenlerin sosyal çevrelerinin değiştiğine tanıklık ediyoruz. Tatil döneminde gençler aileleri ve yakın akrabalarıyla bir araya geliyor, bu da olumsuz etkileşimleri azaltıyor. Hem duygusal bağların varlığı hem de kültürel uyum bu noktada avantaj sağlıyor." şeklinde konuştu.
"Gençler, tatil sonrası farklı sosyal çevrelerde bocalıyor"
Okullar açıldığında farklı aile yapılarının buluştuğu kozmopolit bir ortam oluştuğuna vurgu yapan Daban, "Bu gençler, ergenlik döneminde duygusal olarak birbirlerini tahrik edebiliyor. Beğenilme güdüsü ve ön plana çıkma arzusu, üzülerek söylüyorum ki, sosyal medya alışkanlıklarından kaynaklanan olumsuz etkileri beraberinde getiriyor." ifadelerini kullandı.
"Aileler, gençleri yakından takip etmek zorunda"
Anne babalara gençlerin kontrollerini periyodik olarak sağlamaları gerektiğini hatırlatan Daban, "Sigara gibi alışkanlıklar çocuk üzerinde koku bırakır. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarına yakın davranarak kontrol sağlamaları önemlidir. Böylece gençlerin daha kontrollü hareket etmesine katkıda bulunabilirler." dedi.
"Ebeveynler, sadece temel ihtiyaçlarla değil, çocukların sosyal dünyalarıyla da ilgilenmeli"
Olumsuz davranışların arkadaş çevresinden kaynaklandığına dair ebeveyn söylemlerinin sorumluluktan kaçınmak anlamına gelebileceğini belirten Daban, "Çocuklarımızın sadece temel ihtiyaçları değil, duygusal ve sosyal dünyalarıyla da ilgilenmek ebeveyn olarak bizim yükümlülüğümüzdür. Ailelerin kendi sosyal çevrelerinde güvenilir ve insani değerlere sahip kişilerle dostluk kurmaları, çocukları için de sağlıklı arkadaşlık ortamı sağlar." değerlendirmesinde bulundu.
"Çocuğumun arkadaşını seçemem demek, gençleri yalnız bırakır"
Gençlerin arkadaş seçiminde ebeveynlerin etkili olabileceğini ifade eden Daban, "O gençtir, arkadaşını seçemem' düşüncesine kapılmamalıyız. Aksine, gizliden gizliye çocuklarımızla iletişim kurarak arkadaş seçiminde onları yönlendirebiliriz." açıklamalarına yer verdi.
"En iyi hatip, en çok dinleyendir"
Ergenlik dönemindeki gençlerin en büyük sıkıntılarından birinin arkadaş çevresine müdahil olunması olduğuna dikkat çeken Daban, aile içi iletişimin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Birçok sorunun temelinde iletişimsizlik yatıyor." diyen Daban, ebeveynlerin çocuklarının fikirlerini dinlemeleri gerektiğini ifade etti.
"Gizlenen her sorun büyüyerek geri döner"
Ebeveynlerin davranışlarıyla örnek olması gerektiğine işaret eden Daban, "Çocuklarımızı sürekli uyarıyoruz fakat kendimiz ne kadar uyguluyoruz? İletişim çağında yaşıyoruz; çocuklarımızın rol model alacağı kişilerin başında biz geliyoruz. Sigara içen bir anne baba, çocuğuna 'sigara içme' diyemez. Çocuk, söylediklerimize değil tutum ve davranışlarımıza bakar." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, "Diş Hekimliği Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi inşaatını 2 yıl gibi kısa bir zaman diliminde tamamlayarak Batman ve bölge illerimizden gelecek hastalarımızın hizmetine açmak istiyoruz" dedi.
Yaklaşan yılbaşı dolayısıyla okullarda yapılabilecek etkinlik ve eğlencelerin toplumun kültürel değerleriyle uyuşmadığını belirten Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Millî Eğitim Bakanlığınca bunun önleminin alınması gerektiğini dile getirdi.
Resmî Gazete'de yayımlanan ilanlara göre, 10 üniversiteye toplam 438 akademisyen alımı yapılacak.
Batman Üniversitesi ile Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen akademisyen-öğrenci buluşmalarının 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı birinci dönem değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.