"Diyarbakır kaçak eğitim ve rantın merkezi olmuştur"

Diyarbakır'da kaçak kurs merkezlerinin yüksek ücretlerle dershaneler gibi çalışmasına ve FETÖ nedeniyle ihraç edilen öğretmenlerin buralarda istihdam edilmesine tepki gösteren Avukat Melih Devran Aygün, bu hususta denetimlerin yapılmasını istedi.
Diyarbakır'da 5580 sayılı Dershanelerin Dönüşümü Yasası çerçevesinde kapatılan dershaneler, Milli Eğitim Bakanlığının yasal mevzuatlarına uygun bir şekilde 2015 yılında özel temel liselere dönüştürüldüler.
Kentteki 12 temel lisenin vekilliğini yapan Avukat Melih Devran Aygün, kaçak olarak faaliyet yürüten birçok kurs merkezinin astronomik ücretlerle dershaneler gibi çalışmasına ve FETÖ nedeniyle ihraç edilen öğretmenlerin buralarda istihdam edilmesine tepki gösterdi.
Konuyla ilgili olarak İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Aygün, dershaneler varken 1500-2 bin TL gibi makul ücretlerle bir doktorun çocuğu ile bir asgari ücretli çalışanın çocuğunun aynı sınıfta eğitim görebildiğini söyledi.
Aygün, "Ancak haklı gerekçeler ve FETÖ/PDY terör örgütünün finans ve eleman yetiştirmesi sonucunda bu dershaneler kapatılırken, bu örgütle ilgili olmayan müvekkillerim durumdan zarar görmüş ve kapanmanın eşiğine gelmiştir. Çünkü dershaneler sözde kapanmıştır. Her binanın altında kaçak dershaneler türemiş ve başkaca kişiler bir araya gelerek, kaçak kurs merkezlerini Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarındaki öğretmenlerle pervasızca, SSK'sız öğretmen çalıştırarak, vergi kaçırarak yapmaktadırlar. Yetkililer de bu olaya Diyarbakır'da göz yummaktadırlar." dedi.
"Bu kurslar, ihraç olan öğretmenler için cennet haline gelmiştir"
Söz konusu kaçak kursların denetim dışı olduğunu dile getiren Aygün, şunları söyledi: "Tek ders verme yetkileri varken bütün dersleri verip, bütün sınavlara yönelik adeta bir dershane gibi faaliyet göstermektedirler. Bu nedenle eski dershaneler yani temel liselerle haksız rekabet oluşmaktadır. Bu kaçak kurslar denetlenmediğinden Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarındaki öğretmenler ve FETÖ/PDY terör örgütünün okul ve dershanelerinde çalışan ve ihraç olan öğretmenler için adeta bir cennet haline gelmiştir."
"Diyarbakır kaçak eğitim ve rantın merkezi olmuştur"
Konuyla ilgili olarak yaptıkları başvurulara önemli bir cevap verilmediğini kaydeden Aygün, "Yaptığımız 9 başvuruya önemli bir cevap verilmemiş ve yeterli denetimler yapılmamıştır. Diyarbakır adeta kaçak eğitim ve rantın merkezi olmuştur. Yasalara uyan müvekkillerim adeta cezalandırılmış, yasalara uymayan kaçak özel öğretim kursları ve izinsiz kurslar ise ihya olmuş, okullaşmaya doğru gitmiştir. Diyarbakır Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, Vergi Dairesi Başkanlığı, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığını, adeta dershane gibi çalışan, tüm sınavlara öğrenci hazırlayan, yasaları ayaklar altına alan ve SGK'sız olarak Milli Eğitim Bakanlığı kadrosundaki öğretmenlerle FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarını gizlice çalıştıran, gizli ortak yapan bu özel öğretim kurslarının yani kaçak dershanelerin kapatılması için gerekli denetimlerin ivedilikle yapılmasını müvekkillerim adına talep ediyorum." ifadelerini kullandı.
"Toplumun mağduriyeti giderilmeli"
Aygün, bu mağduriyetlerin giderilmesi adına gereğinin yapılmasını talep ederek, "Bir an önce bu kurumlara yönelik çalışmanın, valiliğin bünyesinde ve denetiminde ivedilikle yapılması bizim için önemlidir. Müvekkillerimin mevcut durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Bütün başvuruları kurumlar adına ben yaptım ve orada ciddi bir ilgi göremedim. Zaten en büyük sıkıntımız buydu. Kurumlarda ikili diyaloglarda kendilerine izah ettiğimde, bu konuyla ilgili gerekenin yapılacağı belirtildi lakin hâlâ sonuç alamadık. Müvekkillerimin, aslında toplumun mağduriyetinin giderilmesi adına gereğinin yapılmasını talep ediyorum." şeklinde konuştu.
Kaçak kurslarla ilgili olarak görüştüğümüz Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise bu sıkıntılardan haberdar olduklarını, söz konusu kursların yasal sınırların dışına çıktığını bildiklerini ve valiliğin isteği halinde denetimlerin başlayacağını belirttiler. (Hamza Adiyaman - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uzmanlar, 22 Temmuz'da açıklanması beklenen YKS sonuçları öncesindeki bu dönemin, doğru bir planlama ile en verimli şekilde kullanılabileceğini belirtiyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından, yarın Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/İngilizce), pazar günü ise Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) gerçekleştirilecek.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçe süreçlerini dijital platformlarla hızlandırıyor, yapay zekâ destekli projelerle kamu kaynaklarını daha verimli ve veriye dayalı şekilde yönetiyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar, kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımını hedefliyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2025 Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı kapsamında gerçekleştirilecek 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumlarına başvuran adayların sınava giriş belgeleri erişime açıldı.