LGS 2025 sınavı başladı: 1 milyondan fazla öğrenci geleceği için ter döküyor!

2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, bugün saat 09.30 itibarıyla başladı.
Türkiye genelinde ve yurt dışındaki sınav merkezlerinde eş zamanlı olarak uygulanan sınavda, 1 milyon 10 bin 916 öğrenci ter döküyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen sınav, 973 yurt içi ve 13 yurt dışı merkezde, toplam 3 bin 938 okul ve 62 bin 693 salonda gerçekleştiriliyor. Sınavın ilk oturumu 09.30’da başladı. Bu oturumda Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru yöneltiliyor ve öğrencilere 75 dakika süre veriliyor.
İkinci oturum ise saat 11.30’da başlayacak. Bu oturumda öğrenciler, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soruya yanıt verecek ve 80 dakika sürede tamamlayacak. İki oturum arasında 45 dakikalık mola verilecek, öğrenciler bu arada okul bahçesinde ihtiyaçlarını giderebilecek.
Sınava katılan öğrencilerin, fotoğraflı sınav giriş belgesi ile geçerli kimlik belgesini yanlarında bulundurmaları zorunlu. Ayrıca en az iki siyah kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan silgi getirmeleri gerekiyor.
Değerlendirme ve sonuç tarihi
LGS puan hesaplamasında her alt testin ham puanı, doğru sayısından yanlışların üçte biri çıkarılarak hesaplanıyor. Sınav sonuçları 11 Temmuz 2025’te “meb.gov.tr” adresinden açıklanacak. Sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.
Tercihler 14 Temmuz’da başlayacak
Tercih süreci 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 4 Ağustos’ta ilan edilecek. 1. ve 2. nakil tercih başvuruları 4-14 Ağustos arasında alınacak.
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararla okullarda forma dönemi yeniden başlıyor. Bazı kesimler bireysel özgürlüklerin kısıtlanmasından endişe duyarken eğitimciler, uygulamanın disiplin ve eşitlik sağlayacağını savundu.
Yapılacak öğretmen atamaları, mülakat uygulaması ve ücretli öğretmenlerin durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Tekdemir, Millî Eğitim Bakanlığı'nın mülakattan liyakat uygulamasına geçmesi yönünde çağrıda bulundu.
Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER), zorunlu eğitimin eğitimde kaliteyi düşürdüğünü belirterek Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu: “5+3+3 sistemine geri dönülmeli, sadece ilk 5 yıl zorunlu olmalı.”
Batman Çayı kenarında 50 dönüm alanda kurulan Türkiye'nin ilk ve tek sürücü akademisi faaliyete geçti.