YKS sonuçları öncesi bekleme değil hazırlanma zamanı!

Uzmanlar, 22 Temmuz'da açıklanması beklenen YKS sonuçları öncesindeki bu dönemin, doğru bir planlama ile en verimli şekilde kullanılabileceğini belirtiyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonunun tamamlanmasıyla birlikte öğrenciler ve aileleri için heyecanlı bekleyiş başladı.
Uzm. Psk. Dan. Sevgi Toprakyaran, YKS sonuçlarının açıklanması beklenen 22 Temmuz'a kadar olan sürede adaylara yol haritası sundu.
Bekleyiş süreci, pek çok aday için stresli olabilir
ÖSYM’nin 2025-YKS sonuçlarının 22 Temmuz 2025 tarihinde açıklayacağını duyurduğunu hatırlatan Sevgi Toprakyaran, “Bu bekleyiş süreci, pek çok aday için stresli olabilir. Ancak bu zamanı doğru değerlendirmek, hem tercih dönemine güçlü bir hazırlık hem de psikolojik rahatlama sağlayabilir. Şimdiden ilgilendiğiniz bölümleri ve üniversiteleri araştırmaya başlayın. YÖK Atlas ve tercih robotlarından geçmiş yılın taban puanlarını, başarı sıralamalarını ve kontenjan bilgilerini inceleyin. Üniversitelerin web sitelerinden bölümlerin ders içerikleri, staj imkânları, mezunların iş olanakları gibi detaylara ulaşın.” dedi.
Hangi meslek size uygun?
Doğru tercihte kişinin kendini tanımasının önemine işaret eden Rehberlik Uzmanı Sevgi Toprakyaran, “İlgi alanlarınızı, güçlü yönlerinizi ve beklentilerinizi gözden geçirin. Kariyer Testi gibi araçlar, bu konuda size rehberlik edebilir. İlginizi çeken bölümleri listeleyin ve bu bölümlerin hangi üniversitelerde yer aldığını not alın. Bu liste, tercih sürecinde en büyük yardımcınız olacak.” diye konuştu.
Üniversite ve meslek araştırmaları yapın!
YKS sonrası dinlenmenin elbette önemli olduğunu ancak tamamen tatil moduna geçmek yerine adaylara her gün kısa sürelerle üniversite ve meslek araştırmaları yapmaları önerisinde bulunan Uzm. Psk. Dan. Toprakyaran, bu sayede, tercih döneminde yaşayabilecek kaygının azaltılabileceğini de söyledi.
Bu süreç geleceğine yön verme zamanı
Adaylara 2024-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu inceleyerek, bölümlere özel koşulları şimdiden kontrol etmeleri önerisinde de bulunan Sevgi Toprakyaran, “Bazı bölümlerin sağlık raporu, yetenek sınavı ya da belirli başarı sıralaması şartları olabilir. Bu süreç sadece bir bekleyiş değil, geleceğine yön verme zamanı. Kendinizi daha iyi tanıyın, hayallerinizdeki meslekleri araştırın ve hedeflerinizi netleştirin. 2025-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandıktan sonra adaylara en doğru şekilde destek verilmeye devam edilecek.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından, yarın Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/İngilizce), pazar günü ise Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) gerçekleştirilecek.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçe süreçlerini dijital platformlarla hızlandırıyor, yapay zekâ destekli projelerle kamu kaynaklarını daha verimli ve veriye dayalı şekilde yönetiyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar, kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımını hedefliyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2025 Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı kapsamında gerçekleştirilecek 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumlarına başvuran adayların sınava giriş belgeleri erişime açıldı.