Şanlıurfa 7. Uluslararası Kitap Fuarına katılan Yayıncı Abdullah Ergünşah, mevcut eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle okul öncesi çocuğun ilgi ve yeteneklerinin keşfedilmesi ve buna göre bir eğitim programı hazırlanması gerektiğini dile getirdi.
Şanlıurfa 7. Uluslararası Kitap Fuarı devam ediyor. Fuara katılan Yayıncı Abdullah Ergünşah mevcut eğitim sistemi ve yayıncıların durumu hakkında İLKHA’ya konuştu.
Eğitimde kısa, orta ve uzun vadeli programlar öneren Ergünşah, okul öncesinden itibaren çocuğun ilgi ve yeteneklerinin keşfedilmesi ve buna göre bir eğitim programı hazırlanması gerektiğini belirtti.
Eğitimin çocukları sadece bilgiye yönlendiren değil, onların yeteneklerine göre şekillenen bir sistemle yapılması gerektiğine inandığını dile getirdi.
Bu değişimin sadece ülke değil, dünya çapında sektörel bir sıçramaya yol açacağına inandığını ifade eden Ergünşah, fiyat artışlarının perakendeki satışlara olumsuz etkisini ve velilerin alım gücündeki düşüşle birlikte kasada yaşanan sorunları dile getirdi.
Ergünşah, geçen yıl yapılan müfredat değişikliğinin, eğitim paydaşlarının görüşlerinin alınarak uzun bir süreçle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Bir değişimin önceden paydaşlarla paylaşılıp, öneri ve görüşlerin alınarak uygulanmalı”
Ergünşah, “Bir yayıncı olarak en önemli sorunlarımızdan biri, fiyat artışlarının perakendeki satışlarımıza yansımasıdır. Velilerin alım gücünün azalmasıyla birlikte hem veliyle hem de kasada ciddi sorunlar yaşamaktayız. Pahalılık toplumun her kesimini etkilediği gibi, satışlarda da bizi olumsuz etkiliyor. Geçen yıl yapılan müfredat değişikliği, eğitim paydaşlarının görüşleri alınarak uzun yıllar sürecek bir değişimle yapılmalıydı. Ancak bir gece ansızın alınan kararlarla milyonlarca dolar değerindeki kağıt çöpe gitti. Bu değişiklik, yayıncıları da zarara uğrattı. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan veya ülkeyi yöneten siyasi aktörlerden beklentimiz, bir değişimin önceden paydaşlarla paylaşılması ve öneri ve görüşlerin alınarak, netleştirilip uygulanmasıdır. Ayrıca, hangi sınıflarda ve nasıl müfredat değişikliği olacağı konusunda endişelerimiz var. Örneğin, bu yıl 1, 5 ve 9. sınıflarda müfredat değişikliği oldu fakat sınıflarda uygulama başladığında büyük eksiklikler olduğu fark edildi. Bu yıl bu sınıfların müfredatının yeniden değişmesini bekliyoruz, dolayısıyla mevcut kaynaklar yeniden heba olacaktır.” dedi.
“Her öğrencinin fizik, kimya ve biyoloji bilmesi gerekmez”
Mevcut eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini söyleyen Ergünşah, “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, biz kitap satışından para kazanan bir işletme değiliz. Ancak eğitim sisteminin tamamen değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli programların yapılması gerekiyor. Bizim önerimiz, okul öncesinden itibaren çocuğun ilgi ve yeteneklerinin keşfedilmesi ve buna göre uygulamaya yönelik bir eğitim programı hazırlanmasıdır. Bu sistem aslında, çocuklarımızın çocukluklarını yaşamasını engelleyen, sadece robot gibi yetiştiren bir sistemdir. Çocukların kafası kitabın başından kaldırılmıyor. Her öğrencinin fizik, kimya ve biyoloji bilmesi gerekmez. İlk önce çocuğun ilgisi ve yeteneği keşfedilmeli, sonra bu doğrultuda yönlendiren bir eğitim sistemi kurulmalıdır. Eğer bunu başarabilirsek, sadece ülke anlamında değil, Ortadoğu ve dünya genelinde eğitimle başlayan bir sıçramanın diğer sektörlere de yansıyacağına inanıyorum.” diye konuştu
“Özellikle fuar girişlerinde çeklerin verilmesi, satışlarımızı olumlu etkiledi”
Ergünşah son olarak şöyle konuştu:
“Yaklaşık beş yıldır Şanlıurfa’daki fuarlara katılıyoruz. Geçmiş yıllarda yaşadığımız birçok sorunun azaldığını fark ettik. Bunlardan en önemlisi, kitap fuarının reklamlarının çok önceden kamuoyunda duyurulması oldu. En büyük sorunlarımızdan bir diğeri ise, alım gücü düşük olan öğrencilerin yerel yönetimler tarafından desteklenmesidir. Özellikle fuar girişlerinde çeklerin verilmesi, satışlarımızı olumlu etkiledi. Ancak en önemli sorunlarımızdan biri, fuar maliyetlerinin çok yüksek olmasıdır. Fuar katılımcılarının hemen hemen hepsinin yaşadığı bu sorunun, gelecek yıllarda yerel yönetimler tarafından müdahale edilerek asgari düzeye indirilmesini bekliyoruz." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Üniversitesi, kamu-sanayi iş birliği çerçevesinde Batman'da kurulması planlanan Gıda Tarım Organize Sanayi Bölgesi'nin (Gıda Tarım OSB) enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yenilikçi bir projeyi hayata geçirme amacıyla toplantı yapıldı.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir'i makamında ziyaret etti.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinesinde Harran Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Güneydoğu Kariyer Fuarı başladı.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, "Diş Hekimliği Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi inşaatını 2 yıl gibi kısa bir zaman diliminde tamamlayarak Batman ve bölge illerimizden gelecek hastalarımızın hizmetine açmak istiyoruz" dedi.