ABD'nin İran yaptırımları dolara destek verdi
ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını genişletmesi, küresel piyasalarda güvenli liman talebini artırarak dolara destek sağladı. Dolar endeksi 99 seviyesinde dengelenirken, yatırımcıların odağında ABD'nin enflasyon göstergeleri ve Fed Başkanı Kevin Warsh'ın Jackson Hole toplantısındaki mesajları bulunuyor.
ABD'nin İran'a yönelik yaptırım baskısını artırması, doların küresel piyasalarda güç kazanmasına katkı sağladı.
Dolar endeksi, önceki seansta yaşanan yükselişin ardından 99 seviyesinde yatay seyrederken, İran'a ilişkin gelişmelerin güvenli liman talebini desteklediği değerlendiriliyor.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, İran'la ekonomik ilişkilerini sürdüren ülkelere yönelik yaptırım planlarını açıklarken, Washington'ın Tahran'ı küresel finans sisteminden daha fazla izole etmeyi hedeflediği mesajını verdi.
Öte yandan ABD Hazinesi'nin uzun vadeli devlet tahvillerindeki geri alım programını genişleteceğini açıklaması, doların yükselişini sınırladı.
Yatırımcılar ayrıca ABD Merkez Bankası'nın para politikasına ilişkin yeni sinyaller için bu hafta açıklanacak kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi verisini ve Fed Başkanı Kevin Warsh'ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yapacağı konuşmayı takip ediyor.
Dolar/TL güne 48,08 seviyesinden başladı. Gün içinde 48,05 ile 48,13 arasında hareket eden dolar, daha sonra 48,09 liradan işlem gördü.
Küresel piyasalarda ABD'nin İran'a yönelik yaptırım politikası, tahvil piyasasındaki gelişmeler ve Fed'in para politikasına ilişkin beklentilerin doların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 0,1, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,8 ve inşaat sektöründe yüzde 0,4 azaldı.
Ticaret Bakanlığı, temmuz ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artarak 25 milyar 600 milyon dolara ulaştığını, bu rakamın Cumhuriyet tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracat değeri olduğunu bildirdi.
Küresel piyasalarda altının onsu 4 bin 626 dolardan alıcı buluyor. Gram altın ise Kapalıçarşı'da 7 bin 153 TL'den satılıyor.