Adanalı üreticiye 654 ton hibeli tohum desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Adana’daki üreticilere 654 ton hibeli tohum dağıtıldı.
Tarım arazilerinin etkin kullanımını teşvik etmek amacıyla yürütülen proje çerçevesinde boş, nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki alanların üretime kazandırılması hedefleniyor.
Bu kapsamda Adanalı çiftçilere soya, ayçiçeği, nohut ve sorgum sudan otu tohumları verildi.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün koordinasyonunda gerçekleştirilen destekleme kapsamında soya ve ayçiçek tohumları yüzde 50, nohut ve sorgum sudan otu tohumları ise yüzde 75 hibeyle üreticilere ulaştırıldı.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde düzenlenen programda üreticilere soya tohumları dağıtıldı. Programa katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, üreticilerin omuzlarında büyük bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
"Bu bir gıda savaşı, mühimmatımız tohum"
Üretimin önemine dikkat çeken Kökçüoğlu, “Adana’da 2024 yılında soya, ayçiçek, nohut, fasulye tohumları dağıtarak üreticimize destek olduk. 2025 yılında yem bitkileri ekilişimini artırmak amacıyla buna sorgumu da ekledik. Ahırlarımızdan hayvan, tarlalarımızdan traktör sesi eksik olmamalı. Kendi kendimize yeten bir ülkeyiz ve bu yolda devam etmenin tek yolu üretmektir. Tarım Bakanlığı olarak sizlere bu gıda savaşında cephane olarak tohumları veriyoruz, sizler de toprakla buluşturuyorsunuz” şeklinde konuştu.
"Adana’ya geleceğe dönük yatırım yapıyoruz"
Programda konuşan TBMM Tarım ve Orman Komisyonu üyesi, Adana Milletvekili Abdullah Doğru ise Adana'nın tarım potansiyeline dikkat çekti.
Bakanlığın üreticinin her zaman yanında olduğunu belirten Doğru, “Tarım bizim için, Adana için önemli. Şubat ayında yaşadığımız don olayını bugün iç bölgeler yaşıyor. Bu zor şartlara rağmen geçen yıla kıyasla daha fazla tohum desteği sağlıyoruz. Su tasarrufu için Aşağı Seyhan Ovası’nda basınçlı sulama sistemine geçiş için de çalışma yürütüyoruz. Ayrıca mazot ve gübre desteklerini üreticilerimizin hesaplarına tek seferde ve kimlik numarasına bakılmaksızın yatırdık” dedi.
Konuşmaların ardından soya tohumları, Adana Milletvekili Abdullah Doğru, AK Parti İl Başkanı Tamer Dağlı ve İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu tarafından çiftçilere teslim edildi.
TAKE Projesi kapsamında 2025 yılı üretim sezonunda 577 ton soya, 39 ton ayçiçek, 31 ton nohut ve 7 ton sorgum sudan otu olmak üzere toplam 654 ton tohum desteği sağlandı. 4 bin 178 üreticinin faydalandığı destekle, 138 bin dekarlık alan üretime kazandırılmış oldu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Adana’da Şubat ayında yaşanan zirai dona rağmen turfanda patatesin hasadı 25 günlük gecikmeyle başladı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Silivri merkezli deprem sonrası "Ticari yapılarda, devletimizin desteğiyle risk tespiti ve modern teknolojileri kullanarak yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız." dedi.
Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Batman'da ürün yelpazesinin her geçen gün arttığını söyledi.
15 Nisan'da başlayan denizlerdeki av yasağıyla birlikte, balık tezgâhlarında çiftlik ürünleri dışında neredeyse hiç balık kalmadı. Esnaf, fiyatların artması ve çeşitliliğin azalması nedeniyle satışların yüzde 80 oranında düştüğünü belirtti.