Altın fiyatlarındaki artış düğün sezonunu olumsuz etkiliyor

Altın fiyatlarının son aylarda hızla yükselmesi, yaklaşan yaz mevsimiyle birlikte başlaması beklenen düğün sezonunu olumsuz etkiledi.
Batman'da kuyumcular, önceki yıllara kıyasla piyasanın beklenen hareketliliğe ulaşamadığını ve satışların ciddi şekilde düştüğünü söylüyor.
Yaz ayları yaklaşırken genellikle canlanan kuyumcu piyasası, bu yıl altın fiyatlarının sert yükselişi nedeniyle beklenen ilgiyi görmedi.
Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan kuyumcular, yaşanan fiyat artışlarının sebeplerini ve sektöre yansımalarını anlattı.
Altın fiyatları düğün sezonunu olumsuz etkiliyor
Normalde yaz aylarında çok hareketli bir dönem yaşadıklarını söyleyen kuyumcu esnafı Ramazan Şebay, "Bu sene ise altın fiyatlarının yüksek olması, insanlar üzerinde negatif etki oluşturdu. Bu da düğün sezonunu olumsuz etkiliyor ve istenilen hareketlilik yaşanmıyor. Tabii altın alanlar da var ve bunların çoğunluğunu yatırım için alanlar oluşturuyor. Altın satışlarındaki durgunluğun sebebi ise Amerika’nın yeni çıkardığı vergi tarifeleridir ve bu, dünya genelinde olumsuz etkiler yarattı. Çünkü bu durum, altında ani bir yükselişe neden oldu. Altında bir yükseliş bekliyorduk ama bu denli fazla olacağını tahmin etmiyorduk. Bu da piyasada sıkıntılara neden oldu." dedi.
"Dört ayda yüzde 30'dan fazla artış"
Şebay, "Dört ay önce altının gramı 3 bin lira civarındaydı ama şu anda 4 bin 150 lira civarında. Yani dört ayda neredeyse yüzde 30’un üzerinde bir artış yaşandı. Altında meydana gelen bu yüksek artış, altını olanlar için olumlu olsa da, ihtiyacı olanlar açısından olumsuz bir yansıma oluşturdu. Vatandaş, altını ne kadar uyguna alırsa o kadar iyi karşılar. Ancak dünyada yaşanan olaylar, altın fiyatlarının daha da artacağını gösteriyor. Temennimiz, insanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde altının fazla yükselmemesidir." ifadelerini kullandı.
"Düğün sezonu ama hareketlilik yok"
Altın fiyatlarında yaşanan ani yükselişin düğün yapacak vatandaşları olumsuz etkilediğini ifade eden bir diğer kuyumcu esnafı Nurettin Oğuz ise şunları söyledi:
"Havaların ısınmasıyla beraber düğün sezonları da açılıyordu ve altın ihtiyacı olanlar altınlarını alıyordu. Şu anda ise hareketliliğin aksine bir durgunluk yaşıyoruz. Çünkü son zamanlarda bir kilo altının üzerine neredeyse bir milyon lira gelmesi büyük bir artıştır. Kimse, altında yaşanan bu ani artışları bu kadar beklemiyordu. Böyle olunca ve altının neredeyse her gün artması, vatandaşı altın alamaz hale getirdi. Bununla beraber birikimi olanlar da tüm birikimlerini altına yatırmaya başladı. Şu anda bir düğün için altın maliyeti bir buçuk milyon TL’yi geçmektedir. Bu da insanların evlenmesini çok zorlaştırmaktadır."
"Çeyrek altın 7 bin TL sınırında"
Altın fiyatlarının artık bir seviyede durması gerektiğini belirten Oğuz, "Temennimiz, altında yaşanan artışların durması ve milletin ihtiyacını karşılayabilecek seviyelere gelmesidir. Şu anda 22 ayar altının gramı 3 bin 800 lira civarlarında, çeyrek altın ise 6 bin 800 lira civarındadır. Vatandaş altının düşmesini beklemesin. Çünkü altın, gün geçtikçe değer kazanıyor. Tavsiyemiz, TL’si olanların altına yatırım yapmalarıdır. Çünkü altın sürekli kazandırıyor. Bununla beraber gençlerin evlenebilmesi için hükümetin çözüm yolları bulması gerekiyor." ifadeleri kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, don felaketinden ağır darbe alan Malatya’da üreticilerin sesi oldu. "Yüzde yüze varan zarar var, sadece bu yıl değil, gelecek yıllar da tehdit altında." diyen Bayraktar, borçların ertelenmesi ve çiftçilere acil destek çağrısında bulundu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın yüksek kira ve vergi yükü altında ezildiğini belirterek, kira stopajı uygulamasında düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulundu.
Tofaş'ın Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’yi devralmasına, yatırım ve rekabet taahhütleri doğrultusunda Rekabet Kurulu’ndan onay çıktı. Kurul, ilk kez bir devralma iznini yatırım şartına bağlayarak emsal niteliğinde bir karara imza attı.